HartKetonen, waarvan β-hydroxybutyraat het meest wordt geproduceerd bij het volgen van een ketogeen voedingspatroon, moduleren de celproliferatie, verminderen ontsteking en oxidatieve stress en verbeteren de endotheelfunctie. Dit maakt de stoffen interessant bij preventie en behandeling van hart- en vaatziekten die worden gekarakteriseerd door verhoogde oxidatieve stress, zoals hypertensie, hartfalen en herstel na een hartaanval.

Ketonen worden door het lichaam geproduceerd als er weinig koolhydraten aanwezig zijn. Bij het volgen van een ketogeen voedingspatroon rijk aan vetten zal het lichaam overgaan op vetverbranding. Ook bij (intermitterend) vasten maakt het lichaam deze metabole schakeling. Mitochondriën gaan onder andere vetzuren oxideren om ATP te produceren. Daarnaast kunnen de energiefabriekjes ook ketonen gebruiken om energie te maken. Recent vonden onderzoekers dat ketonen niet alleen dienen als substraat in de energieproductie, maar dat de stoffen tevens als signaalmoleculen dienen en op deze manier de cardiovasculaire functie kunnen verbeteren. Verhoging van ketonen leidt voor hart en de bloedvaten tot een vermindering van ontsteking en fibrose via het NLRP3-inflammasoom en stimuleert sirtuïnen die in verband zijn gebracht met langlevendheid.

De wetenschappers geven aan dat therapieën die de ketonenproductie verhogen een aanzienlijk potentieel hebben bij de behandeling van hart- en vaatziekten. De volledige Engelstalige review waarin de verschillende werkingsmechanismen van ketonen op het cardiovasculaire systeem besproken worden, is te lezen via de link in de bronvermelding.

Referentie:
Lopaschuk, G. D. & Dyck, J. R. (2023). Ketones and the cardiovascular system. Nature Cardiovascular Research, 1-13.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/ketonen-gunstig-voor-hart-en-vaatstelsel