Mediterrane voeding verlaagt symptomen colitis

slapende-colitis-ulcerosaPatiënten met 'slapende colitis ulcerosa' hebben minder last van hun darmproblemen wanneer ze mediterraan gaan eten. Toch zou de inname van bepaalde voedingsstoffen ondermaats blijven, ondanks de betere kwaliteit van voeding dan een standaard Canadees dieet.

In studies worstelen onderzoekers met therapietrouw van studiedeelnemers, die het moeilijk hebben om de voorschriften voor mediterrane voeding trouw te volgen. In deze studie hadden de onderzoekers meer succes, omdat de deelnemers intensief begeleid werden door goed geschoolde diëtisten met expertise in voeding en inflammatoire darmziekte.

In de mediterrane groep echter werd bij mannen nog steeds een te lage inname van choline genoteerd, en bij vrouwen een te lage inname van choline, vitamine E en calcium. De gevolgen van cholinetekort mogen niet onderschat worden, schrijven de onderzoekers. De mannen haalden bovendien de aanbevolen inname van 38 gram vezels per dag niet, al was die wel toegenomen naar 24 g/d. De meeste Canadezen halen nog geen 13 g/d. De extra vezels verhoogden de darmklachten niet.

De studie was kleinschalig en telde slechts 32 patiënten die 12 weken lang hun voeding hadden aangepast.

Referentie:
Haskey N, Shim RCK, Davidson-Hunt A et al. Dietary adherence to the Mediterranean diet pattern in a randomized clinical trial of patients with quiescent ulcerative colitis. Front Nutr. 2022; 9:1080156 doi:10.3389/fnut.2022.1080156

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6421

Comments are closed.