MSM vermindert rimpels al bij lage dosis

MSMMethylsulfonylmethaan (MSM), dat toegepast wordt bij gewrichtspijn en inflammatie, is ook effectief in het verminderen van zichtbare tekenen van het ouder worden. Zelfs bij een dosis van een gram per dag, zo blijkt uit een recente publicatie in het International Journal for Vitamin and Nutrition Research.

Methylsulfonylmethaan (MSM) is een organisch gebonden vorm van zwavel. Zwavel is essentieel voor de stevigheid van weefsel. Er is groeiend bewijs voor de rol van zwavel in relatie tot de huid. Eerdere studies hebben aangetoond dat inname van drie gram MSM gedurende 16 weken zeer effectief is in het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en in het verbeteren van de conditie en het aanzicht van de huid.1 De huidige studie heeft deze eigenschappen van MSM opnieuw bevestigd en aangetoond dat het effect al optreedt bij inname van een gram per dag.2 Zwavel speelt namelijk een fundamentele rol bij de synthese van collageen (bindweefsel), hyaluronzuur en keratohyaline. De studie werd uitgevoerd in twee delen. 

Deel een betrof een pilot met 20 deelnemers: vrouwen tussen 35 en 59 jaar met specifieke huidkenmerken. De deelnemers namen drie gram MSM per dag of placebocapsules gedurende 16 weken. Metingen werden uitgevoerd voor de behandeling en na acht en 16 weken. Deze bestonden uit een klinische beoordeling en het invullen van vragenlijsten door de deelnemers zelf. De onderzoekers stelden vast dat orale inname van MSM de tekenen van het ouder worden verminderden, zoals rimpels in het gezicht  (p < 0.05) en een ruwe huidstructuur (p < 0.05) vergeleken met placebo.

 

Deel twee was een studie naar dosisafhankelijke effecten, waarbij 63 deelnemers een gram of drie gram MSM namen gedurende 16 weken. Klinische beoordeling, objectieve metingen (cornemeter en cutometer) en beoordeling van de deelnemer zelf werden gebruikt om de huidconditie (fijne lijntjes, rimpels, stevigheid en elasticiteit) te evalueren. Analyse van de resultaten liet verbetering zien op het gebied van rimpels, stevigheid, elasticiteit en hydratatie van de huid bij gebruik van MSM (p<0,05). Hoewel sommige parameters meer effectiviteit lieten zien bij een hogere dosis, bleek over het algemeen een dosis van 1 gram per dag voldoende effectief in het verminderen van zichtbare tekenen van het ouder worden in het gezicht.

 

Referenties:

  1. Anthonavage, M.et al. Effects of oral supplementation with methylsulfonylmethane on skin health and wrinkle reduction. Natural Medicine Journal, 2015, 7.11.
  2. Muizzuddin, N. Beauty from within: Oral administration of a sulfur-containing supplement methylsulfonylmethane improves signs of skin ageing. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 2020.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4917

Comments are closed.