Multivitamines goed voor geheugen: ‘Verouderende brein is gevoeliger voor vitamines dan gedacht’

multivitamineWe hebben altijd geleerd dat multivitamines niet nodig zijn als je gewoon gezond en gevarieerd eet. Daar lijken Harvard-onderzoekers nu op terug te komen: dagelijks een multivitaminepil zou de hersenen helpen fris en fruitig te blijven. Wie al last heeft van hart- en vaatproblemen krijgt nog een extra boost.

De onderzoekers wijzen erop dat cognitieve achteruitgang een van de belangrijkste gezondheidsproblemen is bij ouderen. Maar hun studie toont nu aan dat er een simpele en goedkope manier is om de aftakeling tegen te gaan, een multivitaminepil dus.

Dagelijks een pil
Er zijn veel senioren die vitaminesupplementen slikken met de gedachte dat het in de algemene zin goed is voor de gezondheid. Maar tot nu toe kwam de wetenschap niet met een eenduidig antwoord over het nut ervan. Om daar toch meer over te weten te komen, besloten de onderzoekers van Harvard en Columbia om 3500 mensen van 60 jaar en ouder drie jaar lang dagelijks een pil te laten nemen. De ene helft kreeg multivitaminen en de andere helft een placebo. Uiteraard wisten de proefpersonen niet in welke groep ze zaten. Aan het eind van elk jaar werden alle deelnemers getest. Ze kregen allerlei cognitieve opdrachten, die ze thuis via de computer mochten uitvoeren. De focus lag op de geheugenfunctie van de hippocampus, een gedeelte van de hersenen dat achteruitgaat door ouderdom.

Aan het einde van het eerste jaar was er een duidelijk verschil te zien tussen de beide groepen. De deelnemers die dagelijks multivitaminen slikten, waren cognitief beter af. De verbetering, die tot het einde van de studie bleef bestaan, kwam overeen met ongeveer drie jaar aan ouderdomsgerelateerde aftakeling. De hersenen van degenen die multivitamines slikten waren dus gemiddeld drie jaar jonger dan die van hun placebo slikkende leeftijdsgenoten.

Niet de eerste studie
Interessant is dat het effect nog groter was bij de deelnemers die leden aan hart- en vaatziekten. De resultaten komen overeen met een eerdere studie onder 2200 ouderen, waaruit bleek dat een dagelijkse multivitaminepil een positieve invloed had op de hersenen  in het algemeen en de aandachtsspanne en het geheugen in het bijzonder. Ook toen was een groter effect te zien bij mensen met hart- en vaatproblemen. “Het lijkt erop dat mensen met hart- en vaatziekten gemiddeld lagere hoeveelheden micronutriënten in hun lichaam hebben en dat het dagelijks slikken van multivitaminen dit probleem oplost. Maar we kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat dit de reden is waarom het cognitieve effect sterker is voor deze groep mensen”, legt onderzoeker Adam Brickman uit.

Gevoeliger dan gedacht
De wetenschappers keken niet naar de werking van afzonderlijke vitaminen en mineralen, maar toonden wel aan dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor de hersengezondheid van ouderen. “Onze studie laat zien dat het ouder wordende brein gevoeliger is voor voedingsstoffen dan we dachten. Het maakt niet zoveel uit welke micronutriënten er nu exact verantwoordelijk zijn voor het positieve effect. Multivitaminen zijn goedkoop en er zijn geen bijwerkingen bekend als de dagelijkse dosis niet wordt overschreden”, legt onderzoeker Lok-Kin Yeung uit.

Ook gezond eten
Slikken dus, lijkt het advies, zeker als je een dagje ouder wordt. “Er zijn nu twee grote dubbelblinde onderzoeken die het effect van een dagelijkse multivitaminepil op de hersenen bevestigen. Dat is natuurlijk een heel interessante uitkomst”, aldus ook onderzoeker JoAnn Manson. “Het is bovendien een veilige, simpele en betaalbare manier om de cognitieve gezondheid bij ouderen een boost te geven of in ieder geval de aftakeling te vertragen.”

Wel waarschuwen de onderzoekers dat de supplementen niet normale gezonde voeding kunnen vervangen. “Het positieve effect op lichaam en geest wordt alleen bereikt als de pillen in combinatie met een gezond dieet worden ingenomen”, klinkt het. Dus gezond eten plus dagelijks een vitaminepilletje lijkt de beste remedie tegen cognitieve achteruitgang.

Referentie:

Comments are closed.