Omega 3 pre- en postnataal beschermt tegen allergieën

omega3-pre-postnataalOmega 3-onverzadigde vetzuren spelen een cruciale rol bij de ontwikkeling van het immuunsysteem vóór en na de geboorte. Niet alleen voor de beschermende functie ervan, ook voor het evenwicht tussen alle componenten wat essentieel is om allergieën te voorkomen. Dit geldt overigens ook later in het leven.
Borstgevoede kinderen zijn beter beschermd, met een evenwichtiger immuunsysteem. Tenminste, als de moeder vóór, tijdens en na de zwangerschap zorgt voor een goede vetzuurstatus met voldoende omega 3; en geen overmaat aan Omega 6 uit fastfood en geraffineerde oliën/producten.

Voor kinderen die geen borstvoeding (kunnen) krijgen is de samenstelling van de formula-voeding zeer belangrijk: voldoende Omega 3 (en arachidonzuur voor de hersenontwikkeling).
Studies tonen overtuigend aan dat kinderen die een goede vetzuurbalans meekrijgen een veel lager risico hebben op allergieën en luchtweginfecties, zowel als kind als later in het leven.
Dit blijkt zelfs het geval bij de gevreesde pinda-allergie: de slachtoffers blijken gemiddeld een slechtere O6/O3-balans te hebben in de celmembranen.

Referenties:
Bärebring L et al. Supplementation with long chain n-3 fatty acids during pregnancy, lactation, or infancy in relation to risk of asthma and atopic disease during childhood: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials.
Food Nutr Res. 2022 Oct 11;66.
A dose-response meta-analysis of the association between the maternal omega-3 long-chain Jia Y et al. polyunsaturated fatty acids supplement and risk of asthma/wheeze in offspring. BMC Pediatr. 2022 Jul 16;22(1):422.
Miles EA, Childs CE, Calder PC. Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids (LCPUFAs) and the Developing Immune System: A Narrative Review. Nutrients. 2021 Jan 16;13(1):247.
DiNicolantonio JJ, O'Keefe J. The Importance of Maintaining a Low Omega-6/Omega-3 Ratio for Reducing the Risk of Autoimmune Diseases, Asthma, and Allergies. Mo Med. 2021 Sep-Oct;118(5):453-459.
Foiles AM et al. Formula with long-chain polyunsaturated fatty acids reduces incidence of allergy in early childhood. Pediatr Allergy Immunol. 2016 Mar;27(2):156-61.
Willemsen LEM. Dietary n-3 long chain polyunsaturated fatty acids in allergy prevention and asthma treatment. Eur J Pharmacol. 2016 Aug 15;785:174-186.
Miyake Y et al. Maternal dietary patterns during pregnancy and risk of wheeze and eczema in Japanese infants aged 16-24 months: the Osaka Maternal and Child Health Study. Pediatr Allergy Immunol. 2011 Nov;22(7):734-41.
Del Duca E et al. Fatty-Acid-Based Membrane Lipidome Profile of Peanut Allergy Patients: An Exploratory Study of a Lifelong Health Condition. Int J Mol Sci. 2022 Dec 21;24(1):120.

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.