Polyfenolen in de strijd tegen helicobacter

helio_bacterieChinese onderzoekers vonden in een meta-analyse dat polyfenolen de behandelingen tegen de helicobacterie ondersteunen, al benadrukken ze ook de lage kwaliteit van de gevonden klinische studies. In de meta-analyse zaten twaalf RCT's verwerkt met 1250 deelnemers. De resultaten staan beschreven in het BMJ Open.

Polyfenolen verhogen de kans op uitroeiing van de helicobacter pylori, de maagbacterie die maagzweren kan veroorzaken. Door antibioticaresistentie is de doeltreffendheid van zelfs tripletherapie gedaald naar 50-70%, dus versterkende en veilige behandelingen zijn dringend nodig.

Met polyfenolen alleen kan de helicobacterie uitgeroeid worden in 25% van de gevallen (placebo in 5% van de gevallen). De meerwaarde van polyfenolen op tripletherapie is uiteraard veel kleiner, maar veelbelovend. De polyfenolen en plantextracten die in verschillende RCT's getest werden, waren curcumine, cranberry, zoethout, broccolikiemen en knoflook.

Referentie:
Wang Q, Yao C, Li Y, Luo L, Xie F, Xiong Q, Feng P. Effect of polyphenol compounds on Helicobacter pylori eradication: a systematic review with meta-analysis. BMJ Open. 2023 Jan 5;13(1):e062932. doi: 10.1136/bmjopen-2022-062932

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6618

Comments are closed.