Menopauze spierenTijdens het ouder worden, neemt bij veel mensen de spiermassa af en de vetmassa toe. Uit een recent onderzoek blijkt dat in een groep ouderen met diabetes type 2 een lage spiermassa een indicator is voor een hogere belasting met oxidatieve stress. Bovendien hadden deze ouderen een hogere nuchtere bloedglucosespiegel.

Aan de studie deden 100 65-plussers met diabetes type 2 mee. Deelnemers hadden een HBA1c-waarde < 9% en gebruikten metformine. De wetenschappers hebben het cohort geclassificeerd als een groep mensen met een goede controle van de bloedsuikerspiegel en voedingsstatus waarbij er echter wel sprake is van overgewicht. Verschillende parameters werden bij de deelnemers bepaald, waaronder de vetvrije massa, spiermassa, oxidatieve stress en glucosestofwisseling. Mannen en vrouwen met de laagste vetvrije massa hadden een kleinere spiermassa dan mannen en vrouwen met de hoogste vetvrije massa. Bovendien was de eiwitinname van de mensen met de hoogste spiermassa groter. De lagere spiermassa ging gepaard met meer oxidatieve stress en een hogere nuchtere bloedglucose.

Spiermassa speelt een belangrijke rol in de glucosestofwisseling en een afname leidt tot insulineongevoeligheid. De studie suggereert dat er gemakkelijk een negatieve spiraal kan ontstaan waarbij diabetes type 2 leidt tot verhoogde oxidatieve stress, dat op zijn beurt weer leidt tot een afname van spiermassa. Het verlies van spiermassa is een van de eerste symptomen gerelateerd aan weefselveroudering. Het behoud van spiermassa zou een belangrijke niet-invasieve interventie kunnen zijn om gezonder ouder te worden. Lichaamsbeweging en de inname van voldoende eiwitten zijn hierbij essentieel. Verder zouden ook antidiabetica invloed kunnen hebben op de vetvrije massa. Verschillende onderzoeken laten zien dat SGLT-2 remmers en GLP-1 agonisten (twee relatief nieuwe typen antidiabetica) mogelijk de vetvrije massa doen afnemen en sarcopenie in de hand werken.

Referentie:
Alabadi, B., et al. (2023). Low Muscle Mass Is Associated with Poorer Glycemic Control and Higher Oxidative Stress in Older Patients with Type 2 Diabetes. Nutrients, 15(14), 3167.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/relatie-lage-spiermassa-en-oxidatieve-stress-bij-ouderen-met-diabetes