Saffraanthee na de menopauze verhoogt geluksgevoel

saffraantheeHet drinken van saffraan-kruidenthee heeft een positief effect op het verhogen van de geluksscore. Dat blijkt uit een Iraanse klinische studie die recent online verscheen in BMC Complementary Medicine and Therapies.

Aan deze gerandomiseerde klinische studie namen 72 postmenopauzale vrouwen deel met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar. Ze gebruikten ofwel in de ochtend 1 kopje (300 ml) saffraanthee met een aftreksel van 30 mg gedroogde saffraanstempels en witte kandij of 300 ml heet water met witte kandij. De interventieperiode was zes weken. De onderzoekers gebruikten de Oxford Happiness Questionnaire om geluksscores te meten aan het einde van de tweede, de vierde en de zesde week.

De resultaten toonden aan dat het gemiddelde geluksscore in de interventiegroep significant toenam van 42,93 ± 8,54 naar 61,58 ± 8,24, terwijl er in de controlegroep geen significant verschil was tussen de geluksscore aan het begin en aan het einde van de studie. Bovendien was er na toepassing van het behandelingsprogramma in de interventiegroep een significant verschil tussen de twee groepen wat betreft de gemiddelde geluksscores. Met andere woorden, de resultaten tonen aan dat saffraan-kruidenthee een positief effect kan hebben op het geluk van de deelnemers, wat vergelijkbaar is met de resultaten van eerdere onderzoeken.

Een van de beperkingen van het onderzoek is dat het samenviel met de toename van de prevalentie van COVID-19 in Iran, wat indirect van invloed kan zijn geweest op de resultaten van het onderzoek.

Referentie:
Delam H, Keshtkaran Z, Shokrpour N, et al. The effect of Crocus sativus L.(saffron) herbal tea on happiness in postmenopausal women: a randomized controlled trial. BMC Complementary Medicine and Therapies, 2023, 23.1: 176.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6610

Comments are closed.