Verkleint periodiek vasten de kans op type 2-diabetes?

fastingUit een recent gepubliceerde studie die verscheen in het tijdschrift Nature Medicine blijkt dat een specifieke vorm van periodiek vasten kan helpen de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 te verminderen.

Onderzoekers van de Universiteit van Adelaide en het South Australian Health and Medical Research Institute in Australië includeerden ruim 200 mensen (N = 209, 58 ± 10 jaar, BMI 34,8 ± 4,7 kg m2) voor de 18 maanden durende studie. Het waren allemaal volwassenen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes. Ze werden ingedeeld in een van de volgende de drie groepen:

  1. een voeding met 30% van de energiebehoefte tussen 8.00 uur en 12.00 uur gevolgd door een vastenperiode van 20 uur op drie niet opeenvolgende dagen per week en vrij eten op de andere dagen.
  2. calorierestrictie; 70% van de energiebehoefte per dag, zonder tijdsvoorschrift
  3. sstandaardzorg: afslankboekje.

Deze open-label, parallelle groep, drie-armige gerandomiseerde gecontroleerde studie bood voedingsondersteuning aan deelnemers in groep 1 en 2 gedurende 6 maanden, met een extra follow-up van 12 maanden. Na 6 maanden zagen de onderzoekers bij de deelnemers die het periodiek vastendieet volgden een daling van de risicofactoren voor type 2-diabetes. In beide groepen was het gewichtsverlies gelijk. Mensen die periodiek vastten, hadden na 6 maanden een grotere glucosetolerantie dan mensen die dagelijks een caloriearm dieet volgden. Ze waren gevoeliger voor insuline en lieten een sterkere daling van bloedlipiden zien dan degenen die het energiebeperkte dieet volgden.

Bijwerkingen waren van voorbijgaande aard en over het algemeen mild. Meldingen van vermoeidheid waren hoger bij periodiek vasten dan bij een energiebeperkt dieet en standaardzorg. De mensen in de vastengroep meldden vaker constipatie en hoofdpijn dan mensen in de andere twee groepen.

Deze gerandomiseerde gecontroleerde studie toonde aan dat periodiek vasten effectiever is dan een energiebeperkte voeding voor het verbeteren van de postprandiale glucosetolerantie bij volwassenen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2-diabetes. De auteurs merkten op dat verder onderzoek nodig is om na te gaan of een iets langer eetvenster dezelfde voordelen kan opleveren, waardoor periodiek vasten ook op lange termijn vol te houden is.

Referentie:
Teong X T, Liu K, Vincent A D, et al. Intermittent fasting plus early time-restricted eating versus calorie restriction and standard care in adults at risk of type 2 diabetes: a randomized controlled trial. Nature Medicine, 2023, 1-10.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6487

Comments are closed.