Vitamine B3 helpt bij Parkinson

dinsdag, maart 8, 2022 @ 06:03 PM

Vitamine B3 parkinsonParkinson-dementie is een progressieve neuroinflammatoire ziekte, die een zeer grote impact heeft op het leven van de patiënt. Vooral de motorische symptomen, bradykinesie (vertraagd bewegen) en rigiditeit (stijfheid) maakt stappen en normaal functioneren moeilijk. Er is medicatie (carbidopa), maar die heeft een zeer beperkte werkingsduur (na enkele uren uitgewerkt) en verhindert de progressie van de ziekte niet.

 

Een kleine studie onderzocht het effect van niacinesuppletie (vitamine B3) naast de reguliere medicatie bij parkinsonpatiënten. De helft van hen kreeg langdurig 250 mg niacine/dag, de andere helft een placebo.
Na 6 maanden was er nog weinig verschil tussen beide groepen, en kreeg ook de placebogroep niacine. Maar na een jaar was er in de eerste groep een flinke verbetering van de rigiditeit (stijfheid), bradykinesie (traag bewegen) en andere Parkinsonsymptomen (vermoeidheid, slaapproblemen).
De onderzoekers besluiten dat het toevoegen van B3 aan de gewone behandeling zeker nuttig is, maar minstens een jaar moet volgehouden worden.

 

Referentie:
Wakade C et al. Low-Dose Niacin Supplementation Improves Motor Function in US Veterans with Parkinson’s Disease: A Single-Center, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Biomedicines 2021; 9(12):1881.

 

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.