Vitamine C-toediening verkort verblijf op intensive care

dinsdag, april 23, 2019 @ 01:04 PM

Vitamine CToediening van vitamine C verkort de verblijfsduur op de intensive care (IC) met gemiddeld 8%, zo blijkt uit een recente meta-analyse. In deze studie die gepubliceerd werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrients, werden 1766 patiënten geïncludeerd.

 
Vitamine C is betrokken bij de synthese van noradrenaline, vasopressine en carnitine. Noradrenaline en vasopressine beïnvloeden beiden het cardiovasculaire systeem, terwijl carnitine betrokken is bij het energiemetabolisme. Bovendien beïnvloedt vitamine C vanwege de epigenetische eigenschappen wellicht honderden genen.

 

Dr. Harri Hemilä van de Universiteit van Helsinki en dr. Elizabeth Chalker van de Universiteit van Sydney includeerden twaalfs studies in deze meta-analyse. Vitamine C-toediening verkortte de verblijfsduur op de IC met gemiddeld 7,8%. In zes studies verkortte oraal toegediende vitamine C met een gemiddelde dosis van 2 gram per dag de verblijfsduur met gemiddeld 8,6%. In drie studies waarbij patiënten meer dan 24 uur kunstmatige beademing nodig hadden, verkortte vitamine C de duur van de beademing met ruim 18%.

Lage vitamine C-plasmaspiegels zijn niet ongebruikelijk in ziekenhuizen; het vitamine C-metabolisme verandert bij fysiologische stress, zoals infecties, chirurgie, trauma’s en verbrandingen. Hierdoor kunnen vitamine C-spiegels dramatisch dalen. Hoewel 100 mg vitamine C per dag ruim voldoende is om normale vitamine C-spiegels te handhaven bij gezonde mensen, zijn bij ernstig zieke patiënten veel hogere doses (tot 4 g per dag) nodig om deze spiegels te realiseren. De onderzoekers zijn van mening dat de dosis-responsrelatie voor hogere doses dan 2 gram voor IC patiënten nog onderzocht moet worden.

 

Referentie:
Hemilä, H., Chalker, E. Vitamin C Can Shorten the Length of Stay in the ICU: A Meta-Analysis. Nutrients, 2019, 11.4: 708.

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4307

Comments are closed.