Vitamine D verbetert longfunctie bij volwassen astmatici

vit_d_longEen dagdosis vitamine D van 125 mcg (5000 I.E.) verbetert na twaalf weken de longfunctie bij volwassenen met astma. Dat besluiten Britse onderzoekers op basis van een klinische studie met 32 patiënten. Daarmee wilden ze de literatuur rond astma en vitamine D aanvullen, die vooral onderzoek met kinderen betreft.

Tussen 30 en 40% van de Britten is vitamine D-deficiënt tijdens de wintermaanden. In deze studiegroep was 22% deficiënt en 59% insufficiënt. Enkel de verhouding FEV1:FVC verbeterde significant, de longparameters FEV1 (volume 'uitgeperste' lucht binnen één seconde) en FVC (maximale hoeveelheid lucht die uitgeademd kan worden) zelf niet. Ook was er geen effect op de de scores van de Asthma Control Test, een vragenlijst die weergeeft in welke mate iemand lijdt onder astma.

De immuunmodulerende effecten van vitamine D zijn significant in vele ziekten, schrijven de onderzoekers, en astma is in essentie het gevolg van een immuunstoornis. Vitamine D-suppletie had in deze studie geen absolute invloed op ontstekingsmarkers. Wel vonden de onderzoekers een verband tussen de vitamine D-status (25(OH)D) en IL10- of TNFα-niveau aan het begin van de studie.

Referentie:
Watkins S, Harrison T, Mushtaq S. A 12 week double-blind randomised controlled trial investigating the effect of dietary supplementation with 5000 IU/day (125 µg/day) vitamin D in adults with asthma, led to an improvement in the lung function parameter - FEV1:FVC ratio. Br J Nutr. 2024; 10.1017/S0007114524000953

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7199

Comments are closed.