Vitamine E verbetert bloedsuikerspiegel bij diabetes type 2

Vitamine ESuppletie met 250-400 mg vitamine E rijk aan tocotriënolen zou gunstig kunnen zijn voor mensen met diabetes type 2. Suppletie in de relatief vroege fase van de aandoening zou de bloedsuikerspiegel kunnen verbeteren.

Vitamine E komt voor in verschillende vormen, namelijk vier verschillende tocoferolen en vier verschillende tocotriënolen. Alfa-tocoferol is de bekendste vorm van vitamine E, maar is niet altijd de meest gunstige vorm om te suppleren. Tocotriënolen zouden bijvoorbeeld gunstiger kunnen zijn voor het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel.

Onderzoekers analyseerden beschikbare klinische onderzoeken met vitamine E. Zij includeerden elf studies. Deelnemers aan de studies waren sinds 3 tot 18 jaar gediagnosticeerd met diabetes type 2. Zij gebruikten tussen de acht weken en 18 maanden een supplement rijk aan vitamine E in de vorm van tocotriënolen (dosering tussen de 200-420 mg per dag). Deze suppletie leidde in de meerderheid van de studies tot een afname van de HbA1c-waarde (een maat voor de gemiddelde glucosegehalte in het bloed gedurende drie maanden). De wetenschappers vonden geen effect van vitamine E op de bloeddruk of op ontstekingsmarkers (hs-CRP). Het grootste effect op de bloedsuikerspiegel werd gevonden bij studies die tot 6 maanden duurden, waarbij mensen niet langer dan tien jaar diabetes hadden en waarbij de HbA1c-waarde aan het begin van de studie hoger dan 8% was.

Vitamine E lijkt een belangrijke vitamine te zijn voor diabetici. Het is bekend dat mensen met de aandoening vaker een tekort hebben aan de stof. Vitamine E is een belangrijke vetoplosbare antioxidant en kan zo helpen de oxidatieve belasting door de aandoening te verminderen. Oxidatieve stress vermindert de insulinesignalering en de pancreasfunctie en stimuleert de glycatie van hemoglobine.

Referentie:
Phang, S. C., et al. (2023). Effects of tocotrienol-rich fraction supplementation in patients with type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Advances in Nutrition.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/vitamine-e-verbetert-bloedsuikerspiegel-bij-diabetes-type-2

Comments are closed.