Vitamine K2 beschermt tegen aneurysma

dinsdag, november 19, 2019 @ 12:11 PM

Vitamine k2 aneurysmaEen aorta-aneurysma is een uitzetting van de vaatwand, die door druk van de bloedstroom verder verslapt. Gevolg: een hoog risico op doorscheuring, waardoor een massieve bloeding ontstaat die vaak fataal is. (‘Hartaderbreuk’ -in de top 15 van doodsoorzaken!) Er is geen efficiënte behandeling, tenzij soms (zware) operatie.

 

Recent werd aangetoond dat calcificatie een grote rol speelt in het ontstaan van aneurysma’s. Verkalkte vaatwandcellen kunnen de drukverschillen door de hartslag niet meer vlot opvangen; door de continue druk degenereren ze verder…
Vitamine K2 speelt een essentiële rol de gezondheid van de vaatwanden en het voorkomen van calcificatie. Vitamine K2 beheert een aantal belangrijke proteïnen die beslissen waar calcium naartoe gaat, en het hoort in de botten. Bij tekort aan vit K2 komt calcium echter niet daar, maar in de vaatwanden terecht. Gevolgen: osteoporose, arteriosclerose, hypertensie, hart- en vaatziekten, en… hoog risico op aneurysma!
Vitamine K2 komt voor in gezonde voeding, en is beschikbaar als supplement (MK7).

 

Referenties:
Schurgers L et al. Role of Vascular Smooth Muscle Cell Phenotypic Switching and Calcification in Aortic Aneurysm Formation. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2019;39:1351–1368.
Schellinger N et al. Arterial Stiffness in the Context of Healthy Aging. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. 2019;39:1301–1306,

 

Bron: https://www.abcgezondheid.nl/nl/news/vitamine_k2_beschermt_tegen_aneurysma/

Comments are closed.