Werking van sint-janskruid via het darmmicrobioom

Sint JanskruidOnderzoekers van het Oostenrijkse Institute of Pharmaceutical Sciences, Department of Pharmacognosy van de Universiteit van Graz, presenteerden onlangs hun werk op het Tetranationale Congres voor de Fytotherapie te Utrecht.

Hun onderzoek toonde (ex vivo) aan dat sint-janskruidextract invloed heeft op het darmmicrobioom. Deze beïnvloeding is specifiek voor bepaalde bacteriesoorten en -stammen die geassocieerd worden met een lager risico op depressie. Sint-janskruidextract verbeterde bijvoorbeeld de Firmicutes/Bacteroidetes en verminderde het niveau van Odoribacter (p=0,0007) (tegengestelde effecten zijn waargenomen bij individuen met depressie).

Op voorwaarde dat ze ook in vivo optreden, suggereren deze veranderingen in de samenstelling van de microbiële gemeenschap een potentieel extra, niet via het centrale zenuwstelsel verlopend werkingsmechanisme voor de antidepressieve effecten van sint-janskruid (Hypericum perforatum).

Referentie:
Maria-Grafakou, E., Pferschy-Wenzig, E., Kalbhenn, H., Kelber, O., & Bauer, R. (2024, 30 mei). Could gut microbiota be involved in the antidepressant effects of St. John’s Wort? Posterpresentation Tetranational Conference in Phytotherapy.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/werking-van-sint-janskruid-via-het-darmmicrobioom

Comments are closed.