Zink helpt tegen smaakverlies

zinkZinksuppletie kan de smaakzin verbeteren bij mannen en vrouwen met smaakverlies. Dat blijkt uit een meta-analyse gedaan door Saoedi-Arabische onderzoekers. Het opvallendste resultaat was de 27 keer betere kans op 'smaakwinst' bij patiënten met chronische nierziekte die zinkacetaat namen.

De relatie tussen zinktekort en smaakverlies is al jaren bekend. In het speeksel bevindt zich het proteïne gustine dat zink bevat en nodig is voor de ontwikkeling van de smaakpapillen.

De meta-analyse omvatte twaalf studies met vijf soorten zinkformules. Zeven ervan testten zinksuppletie bij deelnemers met zinktekort en idiopathisch smaakverlies. Gemiddeld bedraagt de kans 50% dat iemand van zijn of haar smaakprobleem af raakt door zink te nemen. De dosis die hiervoor nodig is, wordt geschat op 68 tot 87 mg elementair zink, dit gedurende drie tot zes maanden. Voor nierpatiënten leek die kans veel groter, maar die studies waren door de kleine deelnemersgroepen van lage kwaliteit.

De grote verschillen in studiedesign - patiëntgroep, zinkformule, behandeltijd, zinkstatus - maken sterke conclusies al op voorhand onmogelijk. Rond zinksuppletie bestaat nog de bezorgdheid dat het de opname van ijzer en koper kan belemmeren, zelfs bij laaggedoseerde supplementen.

Referentie:
Mozaffar B, Ardavani A, Muzafar H, Idris I. The Effectiveness of Zinc Supplementation in Taste Disorder Treatment: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Nutr Metab. 2023; 2023:6711071

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6468

Comments are closed.