Aanvullende werking van knoflook bij medicatie voor hoge bloeddruk

KnoflookDat het gebruik van knoflook goed is voor hart en bloedvaten is welbekend. Het houdt de bloedvaten soepel en gaat zo aderverkalking tegen. Deze soepelheid van de bloedvaten zorgt bovendien voor een bloeddrukverlagende werking. Het gebruik van knoflook (Allium sativum) bij de behandeling van arteriële hypertensie wordt al tientallen jaren erkend als doeltreffend. Daarnaast hebben vooral de zwavelverbindingen in de knoflook een positief effect op bloedvetwaarden en cholesterol.
Toch zijn de gezonde zwavelverbindingen in knoflook geen allemansvriend; veel mensen hebben last van oprispingen of een slechte adem door het gebruik. Gefermenteerde zwarte knoflook is in die gevallen iets gemakkelijker te verdragen.

Uit een recent gepubliceerde studie in het vaktijdschrift Nutrients blijkt dat bij mensen met hypertensie die al medicatie gebruiken dit type knoflookextract een aanvullende bloeddrukverlagende werking kan bewerkstellingen. Dagelijks werd suppletie met 0,25 mg van de werkzame verbinding s-allyl-cysteine (SAC) uit knoflook ingenomen, gedurende twaalf weken. Dit gaf een extra significante verlaging van de bloeddruk bij een hypertensieve populatie die medicamenteus werd behandeld.
Er werd een verlaging van de systolische en diastolische bloeddruk waargenomen van respectievelijk 1,8 mmHg (0,7 tot 4,1 95% CI) en 1,5 mmHg (0,3 tot 3,0 95% CI). Evenzo werd een toename in stikstofmonoxide in het bloed gemeten. Er werden geen veranderingen in endotheelfunctie en ontstekingscytokinen waargenomen.

Referentie:
Serrano, J. C. E., Castro-Boqué, E., García-Carrasco, A., Morán-Valero, M. I., González-Hedström, D., Bermúdez-López, M., Valdivielso, J. M., Espinel, A. E., & Portero-Otín, M. (2023). Antihypertensive Effects of an Optimized Aged Garlic Extract in Subjects with Grade I Hypertension and Antihypertensive Drug Therapy: A Randomized, Triple-Blind Controlled Trial. Nutrients, 15(17), 3691. https://doi.org/10.3390/nu15173691

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/aanvullende-werking-van-knoflook-bij-medicatie-voor-hoge-bloeddruk

Comments are closed.