Alfaliponzuur bij zwangerschapsdiabetes

Jodium zwangerZwangerschapsdiabetes komt relatief vaak voor en verhoogt later het risico op diabetes voor zowel de moeder als het kind. Oxidatieve stress speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van zwangerschapsdiabetes. Suppletie met alfaliponzuur laat gunstige effecten zien bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Zwangerschap vermindert tijdelijk de insulinegevoeligheid. Het lichaam past zich daaraan aan door meer insuline te produceren. Bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet of onvoldoende. Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt zwangerschapsdiabetes. Het ontstaat in het tweede trimester.

In een Iraanse studie werd het effect bekeken van alfaliponzuur op zwangerschapsdiabetes.
Alfaliponzuur is een belangrijk lichaamseigen antioxidant en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien is het een cofactor voor mitochondriale enzymsystemen die betrokken zijn bij de energiestofwisseling en het vetmetabolisme.
Dertig vrouwen kregen dagelijks 100 mg alfaliponzuur en 30 andere vrouwen kregen placebo. De studie begon in de 26e zwangerschapsweek en duurde acht weken.
Alle deelneemsters volgden een dieetplan om de suikerspiegel onder controle te houden.

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een verhoogd risico op endotheeldysfunctie en hart- en vaatziekten. Het onder controle houden van het lipidenprofiel bij zwangerschaps-diabetes is ook gunstig voor de endotheelfunctie in de placenta en de foetus.

In vergelijking met placebo gaf suppletie met alfaliponzuur een significante verlaging van de nuchtere bloedspiegel, de triglyceride-glucose-index (TyG-index), het triglyceridengehalte en van de atherogene index (AIP). De atherogenic index of plasma (AIP) is gebaseerd op de verhouding tussen triglyceriden en HDL-cholesterol.
Ook oxidatieve stress was significant verminderd ten opzichte van placebo.
De verlaging van de TyG-index toont aan dat alfaliponzuur de insulineresistentie en het risico op atherosclerose verminderd had [1].
Verhoogde waardes van de TyG-index en AIP vroeg in de zwangerschap is sterk geassocieerd met het krijgen van zwangerschapsdiabetes [1].

Eerder liet acht weken suppletie met alfaliponzuur (100 mg/d) bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes ook een gunstig effect zien op de leverfunctie [2] en verbetering in de adiponectine/leptine verhouding en antioxidantcapaciteit [3].

Adiponectine speelt een rol in de glucosehomeostase en is verlaagd bij insulineresistentie bij obesitas en diabetes type 2. Daarnaast heeft adiponectine ontstekingsremmende en atheroscleroseremmende eigenschappen, terwijl leptine atherosclerose zou kunnen bevorderen.

Referenties:

  1. Aslfalah H, Jamilian M, Ansarihadipour H, et al. Effect of alpha-lipoic acid supplementation on the lipid profile and lipid ratios in women with gestational diabetes mellitus: A clinical trial study. Int J Reprod Biomed. 2020 Dec 21;18(12):1029-1038.
  2. Aslfalah H, Jamilian M, Rafiei F, et al. Reduction in maternal serum values of glucose and gamma-glutamyltransferase after supplementation with alpha-lipoic acid in women with gestational diabetes mellitus. J Obstet Gynaecol Res. 2019 Feb;45(2):313-317.
  3. Aslfalah H, Jamilian M, Khosrowbeygi A. Elevation of the adiponectin/leptin ratio in women with gestational diabetes mellitus after supplementation with alpha-lipoic acid. Gynecol Endocrinol. 2019 Mar;35(3):271-275.

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.