Anthocyanen veelbelovend bij neurodegeneratie

darm-hersenasIn een recente review stelden wetenschappers vast dat anthocyanen en hun in de darm geproduceerde metabolieten via de darm-hersenas het zenuwstelsel kunnen beschermen tegen neurodegeneratieve aandoeningen.

Met name is gebleken dat anthocyanen regulerende effecten hebben op het centrale zenuwstelsel via de darm-hersenas. De flavonoïden blijken ontstekingsremmende, antioxiderende en anti-aging eigenschappen te hebben. Dit gebeurt onder andere via het tryptofaanmetabolisme en het verhogen van de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière (BBB) na de productie van butyraat.

Van anthocyanen is eerder aangetoond dat ze oxidatieve stress verminderen en lipide-peroxidatie en ontsteking veroorzaakt door neurotoxines voorkomen. Anthocyanen kunnen de productie van pro-inflammatoire mediatoren in microglia beperken en schade aan cellen voorkomen.

Naast deze werkingsmechanismen beïnvloeden anthocyanen de darmmicrobiota die vervolgens direct of indirect de neuronale en cognitieve functies kunnen beïnvloeden via de darm-hersenas. Dit gebeurt via de productie van korteketenvetzuren, beïnvloeding van het galzuurmetabolisme en de productie van neurotransmitters, zoals glutamaat en dopamine.

Dit literatuuroverzicht biedt een belangrijk overzicht van de potentie van anthocyanen in toekomstige interventies ter preventie en behandeling van neurodegeneratieve ziekten. Anthocyanen blijken in staat het centrale zenuwstelsel te reguleren via het maag-darmkanaal, het immuunsysteem, het neurologische systeem en het endocriene systeem. Het onderliggende mechanisme van anthocyanen in diverse vormen behoeft nader onderzoek, waarbij de complexe interactie met verschillende soorten darmmicroben en hun effect op neurologische aandoeningen verder ontrafeld kunnen worden.

Referentie:
Zhong H, Xu J, Yang M, et al. Protective Effect of Anthocyanins against Neurodegenerative Diseases through the Microbial-Intestinal-Brain Axis: A Critical Review. Nutrients, 2023, 15.3: 496.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6430

Comments are closed.