Antioxidanten beschermen tegen uv en fijnstof

antioxidantEen lotion met vitamine C, ferulazuur en vitamine E voorkomt huidschade veroorzaakt door de combinatie van uv-straling en fijnstofpartikels. Dat hebben onderzoekers op gecontroleerde wijze vastgesteld bij 15 vrouwen. Ze stelden vast dat ook fijnstof schade aanricht aan de huid.

Dat uv-straling de huid beschadigt weet iedereen. Fijnstofpartikels doen dat ook, weliswaar op andere manieren. Ze kunnen direct vrije radicalen opwekken of het celmetabolisme zodanig verstoren dat de oxidatieve stress in de cel toeneemt.

De deelneemsters van deze studie lieten hun rug insmeren met een lotion met de antioxidanten of placebo. Vervolgens werd die plek op de rug vijf minuten bestraald met uv-licht en twee uren blootgesteld aan fijnstofpartikels.

Blootstelling aan uv en fijnstof verlaagde de aanmaak van filaggrine in de huid met 33% en ook een daling in de aanmaak van involucrine was evident. De lotion kon dit grotendeels verhinderen. Beide eiwitten zijn betrokken in de 'verhoorning' van de huid, dus in de vorming van een barrière.

Uv en fijnstof verhoogden 4HNE, een marker voor oxidatieve stress, en van AhR en COX2, markers voor ontsteking. Die trends werden ook gekeerd door de antioxidanten. De aryl hydrocarbon-receptor (AhR) herkent polycyclische aromatische koolwaterstoffen afkomstig van verbranding van diesel en zet ontstekingen in gang. Ook COX2-enzym doet dat.

De uitwendig aangebrachte antioxidanten verhinderden bovendien activering van metalloproteïnasen, die de celmatrix afbreken (essentieel tijdens wondheling). Daardoor konden de antioxidanten de afbraak van collageenvezels ten gevolge van uv en fijnstof in de huid volledig tegengaan.

De lotion bestond voor 15% uit ascorbinezuur. Een halve procent ferulazuur werd eraan toegevoegd, dat zou de opname van ascorbinezuur in de huid verhogen.

Referentie:
Ferrara F, Yan X, Pecorelli A et al. Combined exposure to UV and PM affect skin oxinflammatory responses and it is prevented by antioxidant mix topical application: Evidences from clinical study. J Cosmet Dermatol. 2024 doi:10.1111/jocd.16321

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7117

Comments are closed.