Antioxidanten verminderen vermoeidheid door long covid

covidEen combinatie van nutriënten en natuurlijke extracten verlaagt ontsteking bij patiënten met long covid en vermindert de symptomen van vermoeidheid. Dat stelden Italiaanse onderzoekers vast in een gecontroleerde studie met 33 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Zij namen placebo of twee capsules met echinacea, rozenbottel, propolis, koninginnenbrij en zink.

De score voor vermoeidheid werd gemeten met de FSS-schaal en daalde van 36 naar 25 punten, in de controlegroep nam ze lichtjes toe. De score voor slaperigheid veranderde niet substantieel.

Deze ontstekingsmarkers verlaagden significant na twee maanden: C-reactief proteïne, verhouding neutrofielen versus lymfocyten en verhouding monocyten versus lymfocyten. Niet gewijzigd waren de ESR en twee andere serumverhoudingen van bloedcellen.

Eigenaardig was de toename van vitamine D in de groep die de antioxidanten nam - hoewel die geen extra vitamine D innam, maar hun niveau was aan het begin van de studie lager dan dat van de controlegroep.

Van het extract van Echinacea angustifolia hebben preklinische studies antivirale activiteit tegen coronavirussen rapporteerd. Propolis en koninginnenbrij zijn bijenproducten uit de imkerij, die ook bekendstaan voor hun immuunversterkende werking. Rozenbottel is rijk aan polyfenolen en een rijke bron van vitamine C. De deelnemers van deze studie namen daardoor extra vitamine C in, 17 mg per dag.

Referentie:
Noce A, Marrone G, Di Lauro M et al. Potential Anti-Inflammatory and Anti-Fatigue Effects of an Oral Food Supplement in Long COVID Patients. Pharmaceuticals (Basel). 2024; 17(4)

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7098

Comments are closed.