Ashwagandha verlicht overgangssymptomen

AshwagandhaEen Japanse klinische studie toont aan dat inname van een ashwagandha-wortelextract een veilige en effectieve manier is om symptomen die horen bij de overgang, te verlichten. Dit ging gepaard met significante veranderingen in hormonale bloedparameters.
De perimenopauze is de periode die gekenmerkt wordt door fysiologische veranderingen en markeert de overgang naar de laatste menstruatie van een vrouw. Deze studie heeft als doel de werkzaamheid en veiligheid van een ashwagandha-wortelextract (5% withanolides) te onderzoeken bij vrouwen met overgangssymptomen. Ook keken de onderzoekers naar kwaliteit van leven en hormonale parameters.

In de acht weken durende, gerandomiseerde, dubbelblinde en placebo-gecontroleerde studie namen 100 vrouwen met overgangssymptomen ofwel tweemaal daags een placebo ofwel 300 mg ashwagandha-wortelextract. De resultaten werden vastgesteld met behulp van de menopauze-beoordelingsschaal (MRS), menopauze-specifieke leefkwaliteit-vragenlijst (MENQoL), opvliegersscore en hormonale veranderingen in oestradiol, follikelstimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH) en testosteron.

Van de 100 deelnemers voltooiden 91 het onderzoek. In vergelijking met de placebogroep was ashwagandha-suppletie geassocieerd met een statistisch significante vermindering van de totale MRS-score, wat ook tot uiting kwam in de significante verminderingen in de psychologische somato-vegetatieve en urogenitale symptomen. Ashwagandha-inname liet een statistisch significante afname zien van de totale MENQoL-score, en ging gepaard met een statistisch significante toename van serum-oestradiol en een significante afname van serum-FSH en serum-LH vergeleken met placebo. Er waren geen significante verschillen tussen de groepen in de serumtestosteronspiegel.

Deze bevindingen laten zien dat ashwagandha-wortelextract een veilige en effectieve optie kan zijn om milde tot matige overgangssymptomen tijdens de perimenopauze bij vrouwen te verlichten.

Referentie:
Gopal S, Ajgaonkar A, Kanchi P et al. Effect of an ashwagandha (Withania Somnifera) root extract on climacteric symptoms in women during perimenopause: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research, 2021.

Bron: https://voedingsgeneeskunde.nl/webartikelen/ashwagandha-verlicht-overgangssymptomen

Comments are closed.