Baby gebaat bij zwangerschapsmulti

BabyEen goed begin is het halve werk

Wereldwijd worden jaarlijks ongeveer 20 miljoen baby’s geboren met een laag geboortegewicht, 14 miljoen baby’s worden te vroeg geboren (voor 37 weken) en 23 miljoen baby’s zijn te klein voor de duur van de zwangerschap. Deze pasgeborenen hebben niet alleen een grotere kans om te overlijden, maar ze zijn ook vatbaarder voor infecties en hebben op latere leeftijd een groter risico op chronische gezondheidsklachten.

Een gevarieerde voeding met de juiste voedingsstoffen is een goede basis voor gezondheid. Maar nog beter is het als hier al voor de geboorte een begin mee wordt gemaakt. Dat is al gebleken uit diverse studies en wordt nu weer bevestigd door recent vierjarig onderzoek van de Universiteit van Gent bij zwangere vrouwen in Burkina Faso.

Dagelijks namen vrouwen in de interventiegroep een multi-vitaminen mineralen preparaat verrijkt met eiwitten en energie. De controlegroep kreeg suppletie van enkel ijzer en foliumzuur. De onderzoekers constateerden dat de duur van de zwangerschap bij de interventiegroep gemiddeld iets langer was, er minder baby’s werden geboren met een laag geboortegewicht en dat het gemiddelde gewicht en de lengte bij de geboorte hoger lag. Een goede nutriëntenstatus voor moeder en kind: dat is een ideaal plaatje waaraan helaas heel vaak niet kan worden voldaan.

Referentie:
De Kok B et al: Prenatal fortified balanced energy-protein supplementation and birth outcomes in rural Burkina Faso: A randomized controlled efficacy trial; PLoS Medicine 19(5):e1004002, 2022. Minder baby’s met te laag geboortegewicht dankzij voedingssupplement; nieuwsbericht Universiteit Gent, 30 mei 2022.

Bron: VitEducatief

Comments are closed.