Basilicum verbetert slaapkwaliteit bij menopausale vrouwen

basilicumVrouwen tijdens de menopauze kunnen onder andere klachten zoals slaapproblemen ervaren. Basilicum (Ocimum basilicum) bevat mogelijk bestanddelen die de slaap kunnen ondersteunen. Onderzoekers hebben daarom gekeken of orale inname van een extract van basilicumblad de slaapkwaliteit kan verbeteren en de ernst van slapeloosheid kan verminderen bij vrouwen in de menopauze.

Aan het onderzoek namen 60 vrouwen tussen de 40 en 65 jaar deel. De helft van de groep kreeg dagelijks 250 mg basilicumextract in een capsule. De andere helft kreeg een nepmiddel. De vrouwen gebruikten het supplement gedurende een maand. Aan de hand van verschillende vragenlijsten werden de slaapkwaliteit en de ernst van slapeloosheid gescoord aan het begin, na twee weken en aan het eind van de studie. Bij de vrouwen die het basilicumextract hadden gebruikt was de slaapkwaliteit significant verbeterd. Ook hadden zijn duidelijk minder last van slapeloosheid.

Er zijn aanwijzingen dat met name de etherische olie in basilicumblad leidt tot kalmering van het centrale zenuwstelsel waardoor slaap wordt opgewekt. In lage doseringen lijkt dit geen effect te hebben op de motorfunctie en ook zou het niet leiden tot sufheid. Inwendig wordt een totaalextract van de bovengrondse delen van basilicum gebruikt.

Referentie:
Karimi, F. Z., et al. (2023). The effect of oral capsule of Ocimum basilicum leaf extract on sleep quality and insomnia severity in menopausal women: A randomized clinical trial. Phytotherapy Research, 37(6): 2344-2352.

Bron: https://www.orthofyto.com/orthomoleculair/basilicum-verbetert-slaapkwaliteit-bij-menopausale-vrouwen

Comments are closed.