Belang van vitamine B12 bij ouderen

OuderenOnderzoekers in Canada ontdekten dat vitamine B12-tekort veelvuldig voorkomt onder ouderen in zorginstellingen. Vitamine B12 is van belang op latere leeftijd omdat het onder andere bijdraagt aan een heldere geest en goed is voor het geheugen. B12 speelt ook een rol bij de energiestofwisseling en is van belang voor de vorming van rode bloedcellen.

 

Het onderzoek vond plaats bij acht zorginstellingen van een organisatie die hun bewoners bij opname en vervolgens jaarlijks testen op een eventueel vitamine B-12 tekort. De onderzoekers ontdekten dat van de ouderen die verhuisden naar de zorginstelling 13,8% een sterk tekort aan vitamine B12 en 38,3% een mild tekort hadden. Bovendien nam dit tekort toe gedurende hun eerste jaar verblijf in de zorginstelling.

 

Bronnen van vitamine B12 zijn vlees, vis, schelpdieren, gevogelte, zuivel en eieren (uitsluitend voeding van dierlijke herkomst). Heather Keller, professor bewegingswetenschappen en betrokken bij het onderzoek, stelt dat niet een gebrek aan vitamine B12 in de voeding de oorzaak van het tekort is, maar een minder goede opname van B12 vanuit de voeding. De onderzoekers bevelen de bewoners dan ook aan om hun voeding aan te vullen met supplementen of verrijkte voedingsmiddelen om zo tekorten aan te pakken.

 

Naar schatting 5 tot 10% van de Nederlandse bevolking heeft een vitamine B12-gebrek; bij ouderen kan dit percentage oplopen tot 20 tot 30%. Dat maakt vitamine B12 is voor deze doelgroep een belangrijk nutriënt. In dergelijke situaties kan aanvulling met een B12-supplement uitkomst bieden.

 

Referentie
Heather H. Keller et al. Vitamin B12 status in older adults living in Ontario long-term care homes: prevalence and incidence of deficiency with supplementation as a protective factor. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2016, 41(2): 219-222.

 

Bron: http://www.vitals.nl/nieuws/belang-vitamine-b12-ouderen

 

  Printversie Belang van vitamine B12 bij ouderen

Comments are closed.