Bepaalt ons persoonlijke microbioom onze gezondheid?

microbioomEen nieuw onderzoek, uitgevoerd door de Stanford University School of Medicine, zet de aannames die we tot nu toe hadden over het microbioom als biomarker voor gezondheid en ziekte op losse schroeven.

Tot nu toe namen we aan dat onze microbiomen een 'vingerafdruk' kunnen zijn, maar er zijn algemene microbioom­kenmerken die individuen kunnen classificeren als gezond of ziek.

Om de dynamische interactie tussen het menselijk microbioom en de gastheer tijdens gezondheid en ziekte te begrijpen, verzamelden de onderzoekers elk kwartaal microbioom-monsters van 86 mensen (29-75 jaar) gedurende zes jaar. Niet alleen van de ontlasting, maar ook van de huid, mond en neus. De onderzoekers namen vaker monsters als de deelnemer ziek was of bijvoorbeeld antibiotica innam. Ze keken naar host multi-omics, immunologische en klinische markers.

Tijdens de studie werden in totaal 118.124.374 monsters en metingen gegenereerd. De onderzoekers concludeerden dat de microbiomen stabiel zijn wanneer we gezond zijn en drastisch veranderen zodra we ziek worden. Het 'persoonlijke' microbioom oftewel de groep van bacteriën die uniek voor het individu is, was in de loop der tijd het meest stabiel. Het microbioom dat we delen met anderen was minder stabiel.

Ook vonden de onderzoekers een correlatie tussen de microbiomen van verschillende lichaamsplaatsen. Oftewel als het microbioom van één lichaamsplaats verandert, veranderen de andere microbiomen ook! En ten slotte concludeerden de onderzoekers dat het immuunsysteem alles verbindt. Bepaalde immuunmarkers in het bloed veranderden synchroon wanneer het microbioom veranderde.

Opmerkelijk is dat insulineresistente mensen een andere microbiële stabiliteit en andere associaties vertoonden tussen microbiomen, moleculaire markers en klinische kenmerken. Dat wijst op een verstoorde interactie bij metabole ziekten.

Er zijn uiteraard meer longitudinale studies zoals deze nodig, maar dit onderzoek biedt sterke onderbouwing voor de relatie tussen de darmen en organen. In toekomstig onderzoek is het van belang om een allesomvattende aanpak te hanteren bij het verkennen van gezonde versus ongezonde microbiomen. Maar de vraag blijft: 'wat is een gezond microbioom'?

Referentie:
Zhou X, Shen X, Johnson JS, et al. Longitudinal profiling of the microbiome at four body sites reveals core stability and individualized dynamics during health and disease. Cell Host Microbe. 2024;32(4):506–26.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7089

Comments are closed.