Berberine bij PCOS

woensdag, januari 29, 2020 @ 01:01 PM

BerberinePolycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een hormonale afwijking waarbij er meerdere vochtblaasjes in de eierstokken aanwezig zijn. Hierdoor blijft de ovulatie vaak uit en ontstaat er een onregelmatige cyclus. De aandoening gaat gepaard met een verminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap. PCOS gaat vaak hand in hand met insulineresistentie, overgewicht, darmklachten en stress. Bij de behandeling wordt, als er sprake is van overgewicht, in de eerste plaats gewichtsreductie geadviseerd. Bij insulineresistentie kan er tevens metformine worden voorgeschreven. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het gebruik van berberine tevens positieve effecten op de gezondheid kan hebben. Wetenschappers voerden een systematische review en meta-analyse uit om deze effecten beter in kaart te brengen.

 

Twaalf klinische studies werden geïncludeerd. De meeste vrouwen in de behandelgroepen gebruikten 900-1500 mg berberine per dag gedurende 3 tot 24 weken. De controlegroepen gebruikten placebo of metformine. Acht studies met 577 deelnemers vonden een significant effect van berberine op de LH/FSH-ratio en een vermindering van testosteron. In drie studies (n=201) werd een sterkere afname van het totaal cholesterol gevonden in vergelijking met metformine. In een studie hadden de vrouwen die berberine gebruikten vaker een spontane ovulatie dan vrouwen die metformine kregen. Gebruik veroorzaakte geen belangrijke bijwerkingen. De onderzoekers concludeerden dat berberine mogelijk effectiever is in het verminderen van insulineresistentie en het balanceren van het hormonale stelsel bij PCOS dan metformine of een placebo.

 

 

Referentie:
Xie, L., Zhang, D., Ma, H., He, H., Xia, Q., Shen, W., … & Wang, C. C. (2019). The Effect of Berberine on Reproduction and Metabolism in Women with Polycystic Ovary Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Control Trials. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2019.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/berberine-bij-pcos/

Comments are closed.