Bètaglucanen beschermen marathonlopers tegen verkoudheid

zaterdag, februari 29, 2020 @ 02:02 PM

BiergistMarathonlopers die onoplosbare bètaglucanen nemen hebben minder klachten van symptomen aan de bovenste luchtwegen. Oplosbare bètaglucanen hebben dat effect niet. Dat melden Amerikaanse onderzoekers die de studie in opdracht van een producent hebben gevoerd bij meer dan 300 marathonlopers. Die dronken dagelijks een melkdrankje met 250 mg bètaglucanen (of placebo) gedurende 45 dagen voor en na de marathon van Austin, Texas.
 

De zware fysieke inspanning die een marathon vergt, verhoogt de kwetsbaarheid van de bovenste luchtwegen voor infecties. Onoplosbare bètaglucanen verminderen bij hen de ernst van de symptomen en het aantal symptoomdagen. Marathonlopers hebben ook minder last van keelpijn. Tussen deelnemers die oplosbare bètaglucanen en placebo namen, konden de onderzoekers zo goed als geen verschillen noteren: enkel tegen neusloop waren oplosbare bètaglucanen doeltreffend.

 

Bètaglucanen zijn vertakte koolhydraten die onze spijsvertering niet kan verteren. Ze kunnen wel de immuniteit stimuleren en dat hangt voornamelijk af van hun structuur. Oplosbare bètaglucanen worden uit onoplosbare bètaglucanen gemaakt via verhitting, waardoor ze een deel van hun structuur verliezen. Oplosbare bètaglucanen zijn minder vertakt, resultaten van in-vitro-experimenten suggereren dat ze bepaalde immuunreceptoren minder sterk activeren. De bètaglucanen die in deze studie getest werden, werden uit gist gehaald.

 

Referentie:
Mah E, Kaden VN, Kelley KM, Liska DJ. Soluble and Insoluble Yeast β-Glucan Differentially Affect Upper Respiratory Tract Infection in Marathon Runners: A Double-Blind, Randomized Placebo-Controlled Trial. J Med Food. 2019 doi:10.1089/jmf.2019.0076

 
Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/4851

Comments are closed.