Betere zwemprestatie met bietensap

BietensapDe prestaties van getrainde recreatieve zwemmers verbeteren onder invloed van suppletie met sap van rode bieten.

 

Voor de studie werden veertien getrainde mannelijke zwemmers geselecteerd. Ze legden twee zwemproeven af. De eerste test werd aan het begin van de studie afgelegd en de tweede nadat de mannen gedurende zes dagen dagelijks een halve liter bietensap hadden gedronken.

 

De maximale belasting tijdens anaerobe (zware) inspanning was significant hoger na consumptie van het bietensap in vergelijking met ervoor (6,7 versus 6,3 kg). Ook nam het aerobe energieverbruik significant af onder invloed van het bietensap (1,7 kcal/kg/uur versus 1,9 kcal/kg/uur).

 

Al eerder werd een positief effect gezien van bietensap op de sportprestaties bij fietsen, wandelen en hardlopen. De onderzoekers vermoeden dat dit effect wordt bewerkstelligd door het hoge nitraatgehalte van het sap waardoor de zuurstofopname vermindert en de inspanning beter verdragen wordt.

 

Referentie:
Pinna M, Roberto S, Milia R, et al. Effect of beetroot juice supplementation on aerobic response during swimming. Nutrients. 2014 Jan 29;6(2):605-15.

 

Bron: Ortho.nl

 

 

Printversie Betere zwemprestatie met bietensap

Comments are closed.