Beweging is de beste remedie voor parkinson

ParkinsonBeweging of sporten wordt meestal gelinkt aan lichamelijke aspecten zoals sterkere spieren, gewichtsvermindering en een betere conditie, maar beweging heeft ook een enorme impact op alle hersenfuncties. Het heeft verschillende neurobiologische effecten op de hersenen, die het risico op parkinson verlagen en de symptomen van parkinson verbeteren.

 

Beweging heeft een zogenaamde neurobeschermende werking, het beschermt de hersenen tegen beschadiging door allerlei factoren. Het verbetert de hersenfuncties, het geheugen, verstandelijke en mentale functies, de stemming en emoties.

 

Beweging verhoogt de aanmaak van neurotrofe factoren (stoffen die belangrijk zijn voor het herstellen van beschadigde hersencellen), het verbetert de zuurstoftoevoer naar de hersenen, het verhoogt de energieaanmaak in de hersencellen, enz.

 

Beweging verhoogt ook de aanmaak en de activiteit van dopamine en beschermt de dopamine aanmakende neuronen tegen beschadiging. Een gebrek aan dopamine door het afsterven van de dopamine aanmakende hersencellen is één van de kenmerken van parkinson.

 

Mensen met parkinson bewegen door hun ziekte doorgaans veel minder dan gezonde mensen. Dat versnelt het ziekteproces en de achteruitgang van de motorische functies, waardoor eenvoudige dagelijkse activiteiten steeds moeilijker worden.

 

Bewegingstherapie is - naast het aanpassen van de voeding en het aanvullen van voedingstekorten - wellicht de beste remedie voor parkinson, niet alleen om parkinson te voorkomen, maar ook om het ziekteproces af te remmen en de symptomen te verbeteren.

 

Hoewel aerobe activiteiten zoals lopen, fietsen en zwemmen een positief effect hebben op alle kenmerken van parkinson, kunnen activiteiten die behendigheid en concentratie vereisen en waarvoor men bepaalde vaardigheden moet aanleren de motorische functies extra verbeteren. Bewegingstherapie voor parkinson moet een combinatie bevatten van verschillende vormen van beweging: aerobe beweging, spierversterkende oefeningen, oefeningen voor balans en stabiliteit, en oefeningen voor lenigheid en flexibiliteit.

 

© Hilde Maris

 

Bron: PlaceboNocebo

 

 Printversie Beweging is de beste remedie voor parkinson

 

Comments are closed.