‘Blueberry’ als cardiovasculaire bescherming

dinsdag, juni 2, 2020 @ 10:06 AM

BlueberriesBlauwe bosbessen zijn een van de rijkste bronnen van anthocyanen, de donkere polyfenolen/bioflavonoïden die zoveel goede effecten hebben op de gezondheid. Vroegere studies toonden al aan dat ze het risico op hart- en vaatziekten en diabetes 2 verminderen.

 

Een Brits-Amerikaanse dubbelblindstudie onderzocht het effect van ‘blueberry’-inname tegenover placebo bij risicogroepen (metabool syndroom). Twee doseringen werden uitgeprobeerd: 75/150 gram, gedurende 6 maanden.
Ondanks weinig effect op insulineresistentie en bloeddruk, zorgde de hoogste dosering wel voor een betere endotheelfunctie (binnenwand van hart- en bloedvaten), minder arteriële stijfheid, én een significante verhoging van HDL-cholesterol.
De anthocyanen worden vóór opname in de darm afgebroken tot bioactieve metabolieten, ze ondersteunen dus ook de darmflora.
Besluit: blauwe bosbessen bieden cardiovasculaire bescherming, maar wel op lange termijn, en aan hoge dosering.

 

Nvdr:
– Gezien 150 gram/dag toch veel is, kunnen supplementen allicht helpen om effect te bereiken.
– Onze kleinere inheemse blauwe bosbes bevat beduidend meer anthocyanen dan de grote Amerikaanse.

 

Referenties:
Curtis PJ et al. Blueberries improve biomarkers of cardiometabolic function in participants with metabolic syndrome-results from a 6-month, double-blind, randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2019; 109(6):1535-1545
Zhu Y et al. Effects of blueberry supplementation on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Hum Hypertens. 2017; ;31(3):165-171.
McAnulty LS et al. Six Weeks Daily Ingestion of Whole Blueberry Powder Increases Natural Killer Cell Counts and Reduces Arterial Stiffness in Sedentary Males and Females. Nutr Res . 2014 Jul;34(7):577-84.

 

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.