Boswellia remt groei van borstkanker

boswelliaEen elf dagen durende behandeling met boswellia-extract vermindert de groeikracht van borstkankercellen afgenomen bij patiënten met invasieve borstkanker. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarin biopsieën en tumorweefsel bij achttien behandelde en achttien onbehandelde patiënten vegeleken werden. De behandeling werd goed verdragen.

De onderzoekers stellen dat er een grote nood is aan veilige behandelingen en dat medicinale planten die rol kunnen vervullen. Boswellia-extract is rijk aan boswellzuren, die een rem op de groei van vele kankertypen zetten, zoals dat in vitro waargenomen wordt.

Om zicht te krijgen op klinische doeltreffendheid hadden onderzoekers patiënten gevonden die in aanmerking kwamen voor chirurgische verwijdering van de tumor. Alle deelnemers hadden oestrogeen- of progesteronreceptorpositieve kanker, al was dat geen inclusie-criterium. Een deel van die patiënten nam boswellia-extract tot de dag van de operatie, vandaar dat de behandelduur van 5 tot 23 dagen varieerde. De dagdosis bedroeg 2400 mg extract met 35% boswellzuren.

Terwijl de groei van kankercellen van de controlegroep alleen maar toegenomen was, was die van de behandelde groep met 14% afgenomen. Op apoptose - gecontroleerde celdood - was geen effect meetbaar.

Referentie:
Valente IVB, Garcia D, Abbott A et al. The anti-proliferative effects of a frankincense extract in a window of opportunity phase ia clinical trial for patients with breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2024

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6958

Comments are closed.