Brood met hydroxytyrosol voor diabeten

HydroxytyrosolTarwebrood waaraan hydroxytyrosol is toegevoegd helpt patiënten met type 2-diabetes gewicht te verliezen, en meer. Dat schrijven Griekse onderzoekers in het European Journal of Nutrition nadat ze zestig volwassenen brood met of zonder het fytonutriënt lieten eten. Hydroxytyrosol is een krachtig polyfenol uit olijfolie, een van de 'sterspelers' van het mediterrane voedingspatroon.

Zowel de controlegroep als de hydroxytyrosol-groep kregen gepersonaliseerde voorschriften voor een caloriearm (500 kcal minder), mediterraan voedingspatroon. Na 12 weken had de hydroxytyrosolgroep 14% lichaamsvet verloren, vergeleken met 10% in de controlegroep. Daarnaast noteerden de onderzoekers een daling in HbA1c (van 6,9% naar 6,0%), bloeddruk en nuchtere suikerspiegel. Ook parameters voor ontsteking en lipideprofiel evolueerden gunstig dankzij het verrijkte brood.

Hydroxytyrosol heeft bijzondere eigenschappen maar is ook gevoelig voor zuurstof, hitte en zuurheid. Als dragerstof gebruikten de onderzoekers α-cyclodextrine, een oplosbare vezel waar er geen 'toegelaten dagelijkse inname' voor bestaat, en die dus onschadelijk wordt geacht. Het verrijkte brood zou voor een inname van 32 mg hydroxytyrosol per dag zorgen.

Referentie:
Binou P, Stergiou A, Kosta O, Tentolouris N, Karathanos VT. Positive contribution of hydroxytyrosol-enriched wheat bread to HbA1c levels, lipid profile, markers of inflammation and body weight in subjects with overweight/obesity and type 2 diabetes mellitus. Eur J Nutr. 2023 Apr 5. doi: 10.1007/s00394-023-03133-9.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6508

Comments are closed.