Cacao houdt je hersenen fit

dinsdag, februari 4, 2020 @ 08:02 AM

CacaoBij zestig senioren werd vastgesteld dat twee kopjes warme chocomelk per dag de bloedtoevoer naar de hersenen bevordert. Eigenlijk dronken ze geen industriële chocomelk, maar warm water waarin cacao opgelost werd. Het sterkste effect werd vastgesteld bij wie de bloedcirculatie naar de hersenen minder vlot draaide. Door hen geheugen- en denktesten te laten uitvoeren, zagen de onderzoekers dat de verbeterde bloedtoevoer gepaard ging met verbeterde denkcapaciteit.

 

Chocolade is een zeer rijke bron van flavanolen (een type flavonoïde). Tijdens het onderzoek mochten de studiedeelnemers geen andere chocolade eten, om de gang van het onderzoek niet te storen. Een hele hoop onderzoek bewijst dat chocolade consumptie bevorderlijk is voor hart en bloedvaten en acuut de bloeddruk kan verlagen. Volgens de Nederlandse Zutphen studie hadden de grootste chocolade-eters de helft minder kans op een hartaandoening, al ging dit maar om een zeer ruwe schatting.

 

Referenties:
Sorond FA, Hurwitz S et al. Neurovascular coupling, cerebral white matter integrity, and response to cocoa in older people. Neurology. 13 08 7. [Epub ahead of print]
Fisher ND, Sorond FA et al. Cocoa flavanols and brain perfusion. J Cardiovasc Pharmacol. 06;47 Suppl 2:S210-4.

 

Bron: ABC Gezondheid

Comments are closed.