Cacao verbetert aandacht

zaterdag, mei 20, 2017 @ 03:05 PM

CacaoDe consumptie van pure chocolade met 60% cacao leidt tot een tijdelijke verhoging van de bloeddruk en heeft een stimulerend effect op het brein.

 

In de studie werden 122 personen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar in zes groepen verdeeld. Ze kregen pure chocolade met 60% cacao, chocolade zonder cacao, pure chocolade met l-theanine, water met een hoog suikergehalte, water met een laag suikergehalte of gewoon water. Voor inname en een uur later werd de hersenactiviteit gemeten met behulp van een EEG. Tevens werd de bloeddruk gemeten.

 

De consumptie van chocolade met 60% cacao leidde in vergelijking met de andere condities tot meer hersenactiviteit in het gebied dat betrokken is bij de aandacht en alertheid. Ook nam de onderdruk toe onder invloed van de cacaorijke chocolade. Wanneer de chocolade gelijktijdig met l-theanine werd geconsumeerd daalden zowel de boven- als onderdruk met gemiddeld 6 mmHg.

 

De resultaten suggereren dat cacao een direct stimulerend effect heeft en tevens leidt tot bloedvatvernauwing waardoor de bloeddruk stijgt. Dit laatste kan teniet gedaan worden door gelijktijdige suppletie met l-theanine, een aminozuur dat aanwezig is in groene thee.

 

 

Referentie:
Montopoli M, Stevens LC, [..], Wu J. The Acute Electrocortical and Blood Pressure Effects of Chocolate. NeuroRegulation 2015; 2(1)

 

Bron: https://bibliotheek.ortho.nl/9688/cacao-verbetert-aandacht/

Comments are closed.