Chlorella en wielerprestaties

ChlorellaDrie weken suppletie met chlorella poeder verbeterde het relatieve vermogen tijdens herhaalde fietssprints. Tevens verlaagde het gemiddelde lactaat en de hartslag tijdens de duurtesten. Dat zijn de uitkomsten uit Engels onderzoek.

De nieuwe bevindingen van deze studie geven aan dat suppletie met zes gram chlorella per dag gedurende 21 dagen een aanmerkelijke verbetering laat zien van het relatieve vermogen tijdens herhaalde sprinttests bij wielrenners.
Een andere uitkomst is dat door de inname van chlorella sub-maximale trainingen uitgevoerd kunnen worden met minder homeostatische verstoringen [1].

Chlorella pyrenoidosa is een micro-alg die rijk is aan antioxidanten, vitaminen, mineralen, vezels, omega 3-vetzuren en eiwitten. De alg ondersteunt de reinigende werking van de lever en beschermt gezonde cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Studie

De studie had een dubbelblind gerandomiseerd tegenwicht cross-over opzet.
Veertien getrainde wielrenners kregen gerandomiseerd een placebo of chlorella gedurende 21 dagen. Dit werd gevolgd door een wash-out periode van veertien dagen waarna de deelnemers overstapten op de andere suppletie.
Iedere deelnemer nam deel aan een 2-daagse testperiode. Dit bestond onder andere uit een 1 uur durende sub-maximale duurtest op 55% kracht-lichaamsgewicht verhouding (wattage) en 16,1 km tijdsoefening.
Deze werden gevolgd door meting van het omslagpunt van lactaatwaarden en herhaalde sprinttests.
Hartslag, lactaat en glucose, tijd, vermogen en hemoglobine werden vergeleken tijdens de verschillende omstandigheden.

Resultaten lieten zien dat chlorella significant het gemiddelde lactaat en de hartslag verminderde gedurende de sub-maximale duurtesten. Het gemiddelde en maximale vermogen waren significant hoger gedurende de herhaalde sprintwedstrijden. Het hemoglobine nam significant toe in vergelijking met placebo.
Echter, er werden geen verschillen gezien in zuurstofopname en omslagpunt van lactaatwaarden.

Dit onderzoek laat zien dat chlorella een positief effect kan hebben met voeding in de sport en bij fitness.

Anti-aging

Met een klinisch onderzoek is eerder ook beter gekeken naar de anti-aging effecten van chlorella [2].
Aan het onderzoek namen 44 gezonde volwassenen deel tussen de 40 en 75 jaar oud. Allen hadden een gezond lichaamsgewicht en geen stofwisselingsproblemen, zoals diabetes. De deelnemers
werden ingedeeld in twee groepen. Een groep kreeg chlorella, de andere een placebo.
Na negentig dagen wisselden de groepen van behandeling na een wash out-periode van vier weken.

Gedurende de studie werd door middel van bloedonderzoek de antioxidantstatus bepaald, evenals de hoeveelheid oxidatieve stress, samenstelling van de bloedvetten en de gezondheid van de lever [2].

De onderzoekers vonden dat de totale concentratie gezonde fenolen in het bloed significant was toegenomen na gebruik van chlorella. Chlorella is rijk aan fenolen, een belangrijke groep plantaardige stoffen met antioxidatieve en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit leidde ertoe dat de antioxidantstatus verbeterde met onder meer een toename in de concentratie van glutathion na negentig dagen suppletie.

Ook de spiegels van lichaamseigen antioxidantenzymen, waaronder superoxide dismutase en catalase, namen toe.

Opvallend was verder dat na drie maanden suppletie de concentratie ongunstig LDL-cholesterol significant lager was geworden en chlorella leverbeschermende effecten had.

Referenties:

  1. Gurney T. The Efficacy of Chlorella Supplementation on Multiple Indices of Cycling Performance. Journal of Dietary Supplements. Online: 11 Mar 2023
  2. Chiu HF, Lee HJ, Han YC, et al. Beneficial effect of Chlorella pyrenoidosa drink on healthy subjects: A randomized, placebo‐controlled, double‐blind, cross‐over clinical trial. J Food Biochem. 2021 Apr;45(4):e13665

 

Bron: Springfield Nutra

Comments are closed.