Chlorofylrijk spinazie-extract bij PCOS

spinazieVrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) en obesitas kunnen hun glucose-metabolisme verbeteren door dagelijks spinazie-extract te nemen. Dat blijkt uit een twaalf weken durende Iraanse studie met 48 deelnemers. Het extract in kwestie is rijk aan thylakoïde, de fractie die het groene bladpigment chlorofyl bevat. Ook de effecten in de darmen én de hersenen vielen op.

Het supplement zorgde voor een daling in het niveau van lipopolysaccharide, een component van de celwand van bacteriën. Aanwezigheid van lipopolysaccharide in het bloed wijst op een te hoge doorlaatbaarheid van de darmen (leaky gut). Het niveau van een hersengroeifactor (brain-derived neurotrophic factor) nam toe. Voor de onderzoekers is dat een teken van herstel van de hersen-darm-as.

Naast verbetering in de insulinegevoeligheid was er ook verbetering in het hormoonprofiel: vrij testosteron en de verhouding follikelstimulerend en luteïniserend hormoon. Dat zijn twee problemen die typisch met het PCOS samengaan. Wat het supplement niet deed, was de markers voor oxidatieve stress verbeteren.

Thylakoïde betreft de membraanstructuren in chloroplasten waarin chlorofyl, carotenoïden en vitamine E opgestapeld zitten. In dierexperimenten blijkt deze fractie, meestal uit spinazie gehaald, problemen van de leaky gut op te vangen. Het supplement bevatte vijf gram van dat extract. Alle deelnemers van deze gecontroleerde studie werden ook op een dieet gezet: ze moesten 500 kcal minder eten dan hun geschatte energiebehoefte.

Referentie:
Nikrad N, Farhangi MA, Fard Tabrizi FP et al. The effect of calorie-restriction along with thylakoid membranes of spinach on the gut-brain Axis Pathway and oxidative stress biomarkers in obese women with polycystic ovary syndrome: a Randomized, Double-blind, placebo-controlled clinical trial. J Ovarian Res. 2023; 16(1):216 doi:10.1186/s13048-023-01288-x

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6885

Comments are closed.