Cholesterol verlagen met natuurlijke extracten

indiase_kruisbesExtracten van amlafruit, walnootblad, olijfvrucht en rodegistrijst verbeteren het cholesterolprofiel in het bloed bij proefpersonen met hypercholesterolemie. Dat hebben Belgische wetenschappers aangetoond in een gecontroleerde studie met 221 deelnemers. Het effect werd klinisch relevant bevonden en het veiligheidsprofiel was goed.

Totaal cholesterol was na twee maanden behandeling gedaald met 15%, LDL-cholesterol met 20% en niet-HDL-cholesterol met 16%. Remnant cholesterol, dat is cholesterol noch uit LDL-, noch HDL-partikels, daalde met 12%, waardoor het niveau onder de 'pathologische grenswaarde' was gezakt. Die cholesterolfractie zou een cardiovasculaire risicomarker zijn, onafhankelijk van LDL-cholesterol.

Bijwerkingen zoals die gezien worden bij statinen, werden niet genoteerd. Wel waren er kleinere dalingen in bloeddruk en glucoseniveau. Het natuurlijke supplement zou daarmee een goede kanditaat zijn voor de primaire preventie van hart- en vaatziekte, eventueel om het effect van statine te versterken, of anders voor patiënten die statinen niet verdragen.

Een vijfde van de patiënten had al cholesterolverlagende therapie gevolgd, maar was ermee gestopt vanwege de bijwerkingen. Bij deze subgroep van patiënten hadden de natuurlijke extracten hetzelfde effect, hetzij zonder bijwerkingen.

Referentie:
Hermans MP, Dierckxsens Y, Janssens I et al. The antihyperlipidemic effect of a combined supplement of standardized dry extracts of amla (Emblica officinalis), walnut (Juglans regia), olive (Olea europaea) and red yeast rice (Monascus purpureus) powder: Reduction in circulatory low-density lipoprotein-cholesterol (LDL-C) and remnant cholesterol (RC) levels in patients with hypercholesterolemia. Front Pharmacol. 2023; 14:1280234 doi:10.3389/fphar.2023.1280234

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6874

Comments are closed.