Co-enzym Q10 bij behandeling na hartinfarct

HartinfarctToevoeging van co-enzym Q10 kan de standaardbehandeling verbeteren van patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Iran (Teheran), die het effect bekeken van suppletie met co-enzym Q10 op de bloeddruk en bloedwaarden van cholesterol en triglyceriden.
Lage bloedspiegels van co-enzym Q10 verhogen het risico op een hartinfarct. Eerdere studies hebben al laten zien dat voedingssuppletie met co-enzym Q10 de vaatfunctie van de coronairvaten, hoge bloeddruk en hartfalen kan verbeteren.

 

De Iraanse onderzoekers zijn de eersten die een studie hebben uitgevoerd, waarin het effect is bekeken van suppletie met co-enzym Q10, bij patiënten met een hartinfarct en verhoogde spiegels van bloedvetten (hyperlipidemie). Aan het onderzoek namen 52 patiënten deel met een gemiddelde leeftijd van 60,5 jaar. Alle patiënten kregen een standaardbehandeling met bèta-blokkers, statines (cholesterolverlagers) en anti-trombosemiddelen. Daarnaast kreeg de helft van de deelnemers 200 mg co-enzym Q10 per dag en de andere helft kreeg een placebo. Voorafgaand en na 12 weken suppletie werden diverse bloedwaarden gemeten.

 

Bij de patiënten die co-enzym Q10 hadden gekregen, waren de spiegels van HDL-cholesterol na 12 weken duidelijk gestegen (25% toename) ten opzichte van de waarden in de placebogroep. Verder was de LDL-/HDL-cholesterol verhouding significant verbeterd in de co-enzym Q10-groep, in vergelijking met de placebogroep.

 

Ook de verhouding tussen het totaal-cholesterol en het HDL-cholesterol verbeterde significant in de co-enzym Q10-groep.

 

De resultaten gaven duidelijk te zien dat suppletie met co-enzym Q10 het effect van de statines op de gehaltes van de bloedvetten nog verder versterkte. De toename van het HDL-cholesterol is gunstig, omdat HDL-cholesteroldeeltjes overmatig cholesterol uit weefsels en bloedvaten afvoeren en transporteren naar de lever, waar het wordt verwijderd.

 

Uit eerdere studies is een verband naar voren gekomen tussen lage co-enzym Q10-spiegels en hoge bloeddruk en een verbetering daarvan door suppletie met co-enzym Q10. Ook in de Iraanse studie werd een bloeddrukverlagend effect gevonden bij de deelnemers die co-enzym Q10 kregen. Zowel de diastolische- als systolische bloeddruk gingen significant omlaag (van 143/90 mm Hg naar 131/82 mm Hg).

 

Naast de bekende gunstige effecten van co-enzym Q10-suppletie op de bloeddruk en de hart- en vaatfunctie, laat deze studie zien dat co-enzym Q10 het cardiovasculaire risico ook kan verminderen via een gunstig effect op de verhouding tussen LDL- en HDL- cholesterol- en tussen totaal- en HDL-cholesterol.

 

Bij veel patiënten resulteert het gebruik van statines in verlaagde lichaamsconcentraties van co-enzym Q10.

 

Bovenstaande studieresultaten, en resultaten van diverse andere studies, laten zien dat het rationeel is om co-enzym Q10 toe te voegen aan de behandeling van hartpatiënten, om zo het risico op een (tweede) hartinfarct te verminderen.

 

Literatuur
Mohseni M, Vafa MR, Hajimiresmail SJ, et al. Effects of coenzyme q10 supplementation on serum lipoproteins, plasma fibrinogen, and blood pressure in patients with hyperlipidemia and myocardial infarction. Iran Red Crescent Med J. 2014 Oct 5;16(10):e16433.

 

 

Bron: nieuwsbrief Springfield

 

   Printversie Co-enzym Q10 bij behandeling na hartinfarct

Comments are closed.