Complex van sinaas- en granaatappel verlaagt AGE-voorloper

granaat-sinaasEen prepaat met extract uit de schil van sinaasappel en granaatappelconcentraat verlaagt het niveau van α-dicarbonyls, die in het lichaam tot vorming van advanced glycation endproducts (AGE's) leiden. Na vier weken behandeling daalde dat niveau met bijna 10% bij een groep van 36 senioren.

Dicarbonyls, zoals methylglyoxaal en glyoxaal, zijn erg reactief en kunnen een stressfactor vormen voor de vaatwanden. Het zijn bijproducten van het glucosemetabolisme en kunnen  via complexe reacties advanced glycation endproducts doen ontstaan. Normaal breekt het enzym glyoxalase dicarbonyls af, maar door bijvoorbeeld overmatige consumptie van suiker kunnen ze voor metabole overlast zorgen.

Het supplement bevatte 450 mg hesperidine, 60 mg punicalagine en 190 mg andere bioactieve stoffen. Die polyfenolen kunnen methylglyoxaal rechtstreeks aan zich binden, al moet het precieze mechanisme nog onderzocht worden. Het onderzoek kwam tot stand door een samenwerking tussen Poolse en Nederlandse (Maastricht) universiteiten.

Referentie:
Bednarska K, Fecka I, Scheijen JLJM et al. A Citrus and Pomegranate Complex Reduces Methylglyoxal in Healthy Elderly Subjects: Secondary Analysis of a Double-Blind Randomized Cross-Over Clinical Trial. Int J Mol Sci. 2023; 24(17)

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6755

Comments are closed.