Cordyceps-schimmel voor sterkere afweer

cordyceps-militarisEen gefermenteerd drankje op basis van een extract van Cordyceps militaris verbetert de immuniteit bij gezonde mannen en vrouwen. Volgens een veertig deelnemers tellende:  studie verhoogt het drankje de activiteit van natural killercellen en verlaagt het de niveaus IL1β en IL6. Cordyceps-extract lijkt dus de immuniteit te versterken en het ontstekingsniveau te verlagen.

Cordyceps militaris is de rupsendoder, een paddenstoel die erom bekend staat rupsen te parasiteren en die al eeuwenlang medicinaal in bruik is. Uit vele preklinische studies is een immuunstimulerende werking van het extract gebleken, maar klinische waarnemingen blijven eerder zeldzaam.

De Thaise onderzoekers zagen in deze studie ook een verschil in effect tussen mannen en vrouwen. Oestrogeen heeft een remmend effect op natural killercellen. Het was enkel bij vrouwen dat de activiteit van die immuuncellen na acht weken significant verhoogd was.

Referentie:
Ontawong A, Pengnet S, Thim-Uam A et al. A randomized controlled clinical trial examining the effects of Cordyceps militaris beverage on the immune response in healthy adults. Sci Rep. 2024; 14(1):7994

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/7091

Comments are closed.