Curcumine verbetert mentale functies ouderen

CurcumaCurcumine verbetert de cognitie en stemming van gezonde ouderen volgens een Australische placebogecontroleerde, dubbelblinde studie van de Swinburne University of Technology in Melbourne gepubliceerd in het Journal of Psychopharmacology. Zestig gezonde ouderen (60-85 jr; gem. leeftijd 69) kregen gedurende vier weken willekeurig ofwel als interventie curcumine SLCP 400 mg capsules of als controle een placebo toegediend.

 

Als curcuminesupplement werd het gepatenteerde ingrediënt Longvida® gebruikt volgens de SLCP™-technologie: Solid Lipid Curcumin Particles, dat ontwikkeld is door de Universiteit van Californië (UCLA) in Los Angeles. Daarbij wordt de in vetdeeltjes verpakte curcumine in het lichaam vervoerd vanuit de darm in chylomicronen via het lymfatisch systeem ter voorkoming van voortijdige afbraak door de lever. Volgens studies zorgt dit voor een 65 keer betere opneembaarheid dan de standaard curcumine. Curcumine SLCP is in staat om de bloed-hersenbarrière te kunnen passeren en is daardoor ook werkzaam in de hersenen.

 

Voor het meten van de cognitie en stemming werd gebruik gemaakt van computertesten, waarmee de ouderen tijdens een training vertrouwd werden gemaakt. Deze testen werden bij aanvang van de studie en één en drie uur na een eerste dosering capsules afgenomen. De testen werden na 28 behandeldagen herhaald. Een uur na eerste toediening verbeterde curcumine de concentratie en uitvoering van werkgeheugentaken aanzienlijk in vergelijking met de placebo. Drie uur na toediening wanneer de curcumineconcentratie verder was afgenomen was het effect weg. Na vier weken SLCP waren werkgeheugen en de stemming significant verbeterd; ouderen waren minder moe (algemeen en door stress), kalmer en tevredener. Curcumine was geassocieerd met significant lagere totale en LDL-cholesterol.

 

Volgens een Iraanse onderzoeker is het positieve effect van curcumine op de cognitieve functie mogelijk toe te schrijven aan het induceren van het mechanisme autofagie, waarbij de cel via lysosomen zijn overtollige componenten zoals eiwitopeenhopingen recyclet en verwijdert. Dit voorkomt stapeling van β-amyloid (Aβ) eiwitten en neerslagvorming van tau-eiwitten door hyperfosforylering (kenmerken die voorkomen bij een verslechterde cognitie en Alzheimer). Meer klinische studies naar dit mogelijke werkingsmechanisme van curcumine is vereist.

 

Referenties:
Cox KH, Pipingas A, Scholey AB. Investigation of the effects of solid lipid curcumin on cognition and mood in a healthy older population. J Psychopharmacol. 2015 May;29(5):642-51. doi:10.1177/0269881114552744

Sahebkar A. Autophagic activation: A key piece of the puzzle for the curcumin-associated cognitive enhancement? J Psychopharmacol. januari 2016. 30(1):93-94 doi: 10.1177/0269881115620568

 

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/2464

 

 

Printversie Curcumine verbetert mentale functies ouderen

Comments are closed.