De natuur biedt de beste geneesmiddelen

FytonutrientenFytochemicaliën, stoffen die alleen in plantaardig voedsel zitten, krijgen de laatste jaren heel veel aandacht als natuurlijke, niet-schadelijke ‘chemotherapie’. Stoffen waarvan men weet dat ze een antikankerwerking hebben, worden uit groenten, fruit, planten, kruiden en specerijen geïsoleerd en in hoge doses gebruikt als medicijn. Toch zijn de resultaten vaak teleurstellend.

 

Een goed voorbeeld is gember. Gember wordt in de volksgeneeskunde al eeuwen gebruikt omwille van de geneeskrachtige eigenschappen. Wetenschappers ontdekten dat gember ook een antikankerwerking heeft en gingen op zoek naar de stoffen die daar verantwoordelijk voor waren. Er werden een aantal componenten in gember gevonden die de groei van kankercellen remmen en die kankercellen aanzetten tot zelfvernietiging: 6-gingerol, 8-gingerol, 10-gingerol en 6-shogaol. Deze werden beschouwd als veelbelovende natuurlijke kankermedicijnen.

 

Maar de natuur weet het nog altijd beter... Een extract van gember, waar alle bioactieve stoffen in de juiste verhouding in zitten, heeft een veel sterkere werking dan één component afzonderlijk. Al die stoffen hebben namelijk allemaal een iets ander effect op kankercellen en een combinatie heeft daarom een veel bredere werking.

 

Een ander voorbeeld is groene thee. Epigallocatechinegallaat (EGCG), de belangrijkste bioactieve component van groene thee, wordt als een krachtige antikankerstof beschouwd, en dat is ze ook. Maar uit onderzoek blijkt dat EGCG met minstens vier andere groene thee componenten moet gecombineerd worden om in vivo (in het menselijk lichaam, niet in een proefbuis) een maximaal antikankereffect te hebben.

 

Je kan de natuur niet nabootsen. Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn, maar ze kunnen groenten, fruit, noten, zaden, pitten, kruiden en specerijen niet volledig vervangen. Voeding is een combinatie van heel veel verschillende stoffen, waarvan sommige slechts in minieme hoeveelheden aanwezig zijn en waarvan een groot deel nog niet eens gekend zijn.

 

Als je niet voldoende groenten, fruit en ander plantaardig voedsel eet, kan je volledige extracten van groenten en fruit gebruiken om jezelf te beschermen tegen kanker en andere ziekten.

 

Voedingsmiddelen waarvan bekend is dat het gunstig is om kanker te bestrijden

Zuiver bronwater, fruit, bessen, aardbeien, frambozen, druiven, kersen, grapefruit, citroen, granaatappel, groenten, broccoli, boerenkool, paddenstoelen, uien, knoflook, sojabonen, kruiden, peterselie, basilicum, tijm, specerijen, kurkuma, gember, muskaatnoot, peper, kokosolie, vlaszaad(olie), olijfolie, noten, zaden, algen, chlorella, spirulina, groene thee, rode wijn, cacao, enz.

 

Bron: Brahmbhatt M, Gundala SR, Asif G, et al. Ginger phytochemicals exhibit synergy to inhibit prostate cancer cell proliferation. Nutr Cancer. 2013;65(2):263-72.

 

 Printversie De natuur biedt de beste geneesmiddelen

Comments are closed.