DHA en multi verbeteren cognitieve functie

CognitieEr bestaat een complexe interactie tussen lichaamsbeweging, mobiliteit en de cognitieve functie bij ouderen. Lichaamsbeweging bevordert zowel de mobiliteit als de cognitieve functie. Echter, voldoende lichaamsbeweging is op latere leeftijd niet altijd mogelijk. Een gerandomiseerde klinische studie toont aan dat gebruik van een specifiek supplement met het omega 3-vetzuur DHA en een combinatie van voedingsstoffen soortgelijke effecten heeft op de cognitieve functie als lichamelijke activiteit.

 

Deelnemers aan de studie waren vrouwen van gemiddeld 67 jaar. Zij werden ingedeeld in vier groepen, te weten dertien vrouwen die een multi gebruikten, twaalf vrouwen die een multi gebruikten en aan lichaamsbeweging deden, een groep van twaalf vrouwen die aan lichaamsbeweging deed en een placebo gebruikten en een groep van twaalf die een placebo kreeg. De multi bestond uit 1 gram DHA, 160 mg EPA, 240 mg Ginkgo biloba, 60 mg fosfatidylserine, 20 mg vitamine E, 1 mg foliumzuur en 20 mcg vitamine B12. Het voedingssupplement werd gedurende 24 weken gebruikt en de lichaamsbeweging werd gedurende twaalf weken ingezet.

Na afloop van de behandeling hadden alle deelneemsters een beter verbaal geheugen ten opzichte van placebo (p<0,05). Daarnaast meldden de vrouwen die de multi gebruikten of aan lichaamsbeweging deden een verbeterde emotionele balans (p=0,03). De resultaten laten zien dat de DHA-rijke multi en lichamelijke activiteit vergelijkbare effecten hebben op de cognitieve functie. Dit maakt gebruik van het voedingssupplement interessant voor ouderen die niet meer in staat zijn om voldoende aan lichaamsbeweging te doen.

 

Referentie:
Fairbairn, P., Tsofliou, F., Johnson, A., & Dyall, S. C. (2020). Effects of a high DHA multi-nutrient supplement and exercise on mobility and cognition in older women (MOBILE): A randomised semi-blinded placebo controlled study. British Journal of Nutrition, 1-34.

 

Bron: https://www.orthofyto.com/nieuws/orthomoleculair/dha-en-multi-verbeteren-cognitieve-functie/

Comments are closed.