Diabetici verliezen meer vitamine C

DiabetesVolgens Nieuw-Zeelandse wetenschappers verliezen patiënten met type 2-diabetes meer vitamine C via de urine en kan dat bijdragen tot een ernstig gebrek aan vitamine C. Dat leidden ze af uit de bloed- en urineanalyse van 124 patiënten met type 1- of type 2-diabetes. Vitamine C-tekort is dus een gevolg van een te lage inname en van hun aandoening.

Vitamine C-tekort is op zich een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en nierziekte en komt geregeld voor bij diabetici. Mogelijk is de behoefte aan vitamine C hoger, omdat oxidatieve stress en ontsteking bij hen onbeteugeld is. Bij lage plasmaniveaus zorgen de nieren er normaal voor dat vitamine C in het bloed gehouden wordt.

Het verzadigingsniveau van vitamine C in het plasma is 70 µmol/L en volgens de huidige voedingsnormen is 50-69 µmol/L voldoende. Wanneer het plasmaniveau onder het niveau van 38 µmol/L (43 µmol/L voor vrouwen) daalt, gaan gezonde nieren de uitscheiding van vitamine C naar de urine blokkeren.

De wetenschappers vonden bij 83% van deze deelnemers met een plasmawaarde lager dan 23 µmol/L nog steeds significante hoeveelheden vitamine C in de urine, meer dan verwacht. Die plasmawaarden wijzen op een ernstig tekort.

Het waren vooral de deelnemers met type 2-diabetes, met slechtere nierfunctie en met hogere HbA1c-waarde, die een 'nierlek' hadden. De onderzoekers schatten dat deze mensen dagelijks 5 tot 10 mg vitamine C verliezen via de urine, dit terwijl de gezondheidsinstanties in de VS een dagelijkse inname van 75 tot 90 mg aanbevelen.

In een vorige publicatie hadden de onderzoekers beschreven dat 68% van deze groep van type 2-diabetici aan een ernstige vitamine C-tekort (<23 µmol/L) leden.

Referentie:
Lunt H, Carr AC, Heenan HF et al. People with diabetes and hypovitaminosis C fail to conserve urinary vitamin C. J Clin Transl Endocrinol. 2023; 31:100316 doi:10.1016/j.jcte.2023.100316

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6445

Comments are closed.