Dit doet intensief sporten met je gebit

GebitLichaamsbeweging is goed voor zo'n beetje alle delen van het lichaam, behalve voor je tanden. Tenminste, dat suggereren Duitse onderzoekers. Zij vonden dat het gebit van atleten er een stuk slechter aan toe is dan dat van niet-sporters.

Er waren al eerder aanwijzingen dat sporters een verhoogd risico orale problemen hebben. Afgelopen jaar werd er in het British Journal of Sports Medicine een studie gepubliceerd onder 278 atleten die meededen aan de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen. Een meerderheid van hen vertoonde een 'slechte mondgezondheid', hoge niveaus van tandbederf, tandvleesaandoeningen en erosie van het tandglazuur. De atleten kawmen uit de Verenigde Staten, Europa en minder ontwikkelde delen van de wereld. De meesten hadden toegang tot kwalitatief goede tandheelkunde.

Speeksel

Uit deze studie kwam verder niet naar voren wáárom atleten zo'n hoog risico op gebitsproblemen hebben, dus doken onderzoekers van het Universitaire Ziekenhuis in het Duitse Heidelberg nog eens in de materie.

Zij vergeleken 35 triatleten en 35 niet-sporters. Wat bleek? Hoe langer de atleten trainden, hoe meer schade ze toebrachten aan hun tanden. De Duitse onderzoekers vonden hier, in tegenstelling tot hun Britse voorgangers, wel een verklaring voor; hoe langer de atleten zich uitsloofden, hoe minder speeksel er vrijkwam en hoe meer 'alkalisch' het speeksel werd. Alkalisch speeksel bevordert de groei van tandsteen en -plak. Wat of hoeveel er gedronken werd tijdens de training maakte niks uit.

Voor onderzoeksleider Cornelia Frese kwamen deze uitkomsten totaal onverwacht. "We dachten eerlijk gezegd dat sportdranken en voeding de meest schadelijke invloed op het gebit zouden hebben, maar dit verband kwam tijdens het onderzoek helemaal niet boven water. Het bleek de verandering in het speeksel dat de atleten onderscheidde van de niet-sporters."

Bescherming

Omdat speeksel een 'zeer beschermende functie' heeft voor de tanden, noemt Frese de uitkomsten van het onderzoek 'wellicht problematisch voor sporters'. Maar, zo waarschuwt ze, deze studie is nog te klein en wellicht niet representatief genoeg om er definitieve conclusies aan te verbinden. De atleten die deelnamen aan de studie trainden gemiddeld bijvoorbeeld negen uur per week..

Frese: "Alles wat we op basis van deze gegevens kunnen zeggen is dat langdurige duurtraining een risicofactor voor de mondgezondheid zou kunnen zijn. Of minder frequent of minder intensief sporten ook invloed heeft op de mondgezondheid moet verder worden onderzocht, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk."

 

Bron: http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23125364/__Dit_doet_intensief_sporten_met_je_gebit__.html

 

 Printversie Dit doet intensief sporten met je gebit

Comments are closed.