Drinken zwarte thee verlaagt sterfterisico

TheeResultaten van een prospectieve studie uitgevoerd in Groot-Brittannië laten zien dat het drinken van zwarte thee geassocieerd is met een lager sterfterisico. Het risico is het laagst bij het drinken van twee of meer koppen.

Het drinken van thee heeft verschillende gezondheidsvoordelen, maar de meeste studies zijn uitgevoerd in regio's waar vooral groene thee gedronken wordt. De gegevens uit deze studie zijn afkomstig van bijna 500.000 deelnemers aan het UK Biobank cohort. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 56,5 jaar. Ongeveer 85% zei thee te drinken, waarvan 90% zei zwarte thee te drinken en de meesten dronken 2-3 kopjes (29%), 4-5 kopjes (26%) of 6-7 kopjes (12%) per dag. Na multivariate aanpassing waren de hazard ratio's voor overlijden onder theedrinkers, vergeleken met diegenen die geen thee dronken ongeveer gelijk voor alle innameniveaus: 0,87- 0,89.

Thee drinken vertoonde een omgekeerd verband met sterfte aan hart- en vaatziekten, ischemische hartziekten en een beroerte, maar er was geen duidelijke trend voor sterfte aan kanker of ademhalingsziekten. Het toevoegen van melk of suiker, de temperatuur van de thee of genetische variaties in het cafeïnemetabolisme onder de deelnemers beïnvloedde de resultaten niet. Naast deze factoren controleerden de onderzoekers voor vele andere factoren die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden, waaronder koffieconsumptie en gezondheid en demografische basiskenmerken.

De onderzoekers concluderen dat het drinken van zwarte thee in verband kan worden gebracht met een matig lager sterfterisico door alle oorzaken, en het risico was het laagst bij degenen die twee of meer koppen thee per dag dronken. Vermoedelijk is het effect te danken aan de polyfenolen die oxidatieve stress verminderen. Een beperking van het onderzoek is het gebrek aan informatie over bepaalde aspecten van de thee-inname, zoals de portiegrootte en de sterkte van de thee.

Referentie:
Inoue-Choi M, Ramirez Y, Cornelis MC et al. Tea Consumption and All-Cause and Cause-Specific Mortality in the UK Biobank: A Prospective Cohort Study. Annals of Internal Medicine, 2022.

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6172

Comments are closed.