Effectiviteit chondroïtine bevestigd door Cochrane Collaboration

cochraneSuppletie met chondroïtinesulfaat kan effectief pijn verminderen bij artrose. Dit is de conclusie van een review die uitgevoerd werd door de prestigieuze Cochrane Collaboration.

 

Er werd in zeven medische databanken gezocht naar studies waarbij het effect van chondroïtinesulfaat-suppletie gedurende een periode van minimaal twee weken werd vergeleken met een placebo. Er werden uiteindelijk 43 studies geanalyseerd. In deze studies werden 4962 personen behandeld met chondroïtinesulfaat en 4148 kregen een placebo. In het merendeel van de studies was sprake van artrose in de knie, in enkele studies betrof het de hand of de heup. De studieduur varieerde van een maand tot drie jaar.

 

Bij studies waarin gedurende maximaal zes maanden werd gesuppleerd werd een significante afname van pijnscores gezien bij de deelnemers die chondroïtinesulfaat kregen in vergelijking met personen die een placebo kregen. Bij studies die langer duurden dan zes maanden of waarbij chondroïtinesulfaat gecombineerd werd met glucosamine werd eenzelfde resultaat gezien. Tevens bleek dat suppletie met chondroïtinesulfaat de vernauwing van de gewrichtsspleet in de aangedane gewrichten iets kon vertragen. Bovendien was suppletie veilig en leidde het niet tot bijwerkingen.

 

De resultaten van deze uitgebreide review bevestigen dat chondroïtinesulfaat effectief en veilig ingezet kan worden bij artrose.

 

Referentie:
Singh JA, Noorbaloochi S, [..], Maxwell LJ. Chondroitin for osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev 2015 Jan 28

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.