Erfelijk verhoogde cholesterol: statines én visolie-supplementen

maandag, juli 8, 2019 @ 07:07 PM

VisolieSuppletie met omega 3-visvetzuren verbetert de elasticiteit van de grote arteriën en heeft een positieve invloed op de bloeddruk bij personen met een familiaire vorm van hypercholesterolemie.

 

Aan de crossover studie namen twintig personen met familiaire hypercholesterolemie (FH) deel. Ze gebruikten allen cholesterolverlagende medicijnen (statines). De deelnemers kregen gedurende acht weken dagelijks een supplement met 4 gram omega 3-visvetzuren (46% eicosapentaeenzuur (EPA) en 38% docosahexaeenzuur (DHA)) of geen supplement. Na een tussenperiode van acht weken werden ze in de andere groep ingedeeld. Na beide perioden van acht weken werd de elasticiteit van grote en kleine bloedvaten bepaald met behulp van de zogenaamde ‘pulse contour analyse’.

 

Suppletie met omega 3-visvetzuren leidde tot een significante toename van de elasticiteit van de grote arteriën met gemiddeld 9%. Bovendien leidde suppletie tot een significante afname van de systolische en diastolische bloeddruk, beide met 6%. Het triglyceridengehalte nam met maar liefst 20% significant af, terwijl de concentratie van apolipoproteïne B (apoB) met 8% significant daalde. Het eiwit apoB is een belangrijk bestanddeel van verschillende lipoproteïnen zoals LDL-cholesterol die betrokken zijn bij atherosclerose. De verbetering van de elasticiteit bleek onafhankelijk van de veranderingen van het triglyceridengehalte en de systolische bloeddruk. Suppletie had overigens geen invloed op kleine arteriën.

 

Omega 3-visvetzuren hebben een gunstige invloed op de elasticiteit van bloedvaten bij personen met FH en kunnen gesuppleerd worden in combinatie met statines.

 

Referentie:
Chan DC, Pang J, [..], Watts GF. Effect of omega-3 fatty acid supplementation on arterial elasticity in patients with familial hypercholesterolaemia on statin therapy. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2016; 26(12):1140-1145

 

Bron: Ortho.nl

Comments are closed.