Eten van knoflook samen met minder maagkanker

KnoflookUit de gegevens van de Shandong Intervention Trial hebben Chinese onderzoekers aanwijzingen gevonden dat het eten van knoflook beschermt tegen een veel voorkomende vorm van kanker in China. Knoflook zou goed zijn voor een 17% mindere kans op maagkanker. De resultaten zijn gehaald uit de opvolging van de interventiestudie, die 22 jaar liep. De trial vond plaats in een hoogrisicogebied voor maagkanker.

De Shandong Intervention duurde van 1995 tot 2003, waarbij 3200 deelnemers een placebo, een vitaminesupplement of een knoflooksupplement namen. Vervolgens werden alle deelnemers opgevolgd tot 2017, terwijl van alle deelnemers in 1994 de eetgewoontes werden bevraagd. Dat is een methodologische beperking, want China heeft zich sindsdien socio-economisch sterk ontwikkeld.

Het viel de onderzoekers op dat de associatie het sterkst was bij deelnemers die een placebo hadden genomen. Het 'sterke effect' van het vitamine- of knoflooksupplement zou de impact van knoflook uit de voeding verdoezeld hebben.

Een tweede interessante vaststelling die de onderzoekers in de paper in het American Journal of Clinical Nutrition meedeelden, is het verschil in bioactieve stoffen tussen verse knoflook en knoflookextract. Het knoflooksupplement bevatte gerijpte knoflook en knoflookolie met een hoge dosis S-allylcysteïne. Bewoners van de Shandongprovincie eten traditioneel rauwe knoflook, wat neerkomt op een hoge inname van allicine. Zelfs de groep met de laagste inname van verse knoflook had een hogere inname van allicine (4,2-9,6 mg/d) dan de deelnemers die het knoflookextract (4 mg/d) namen.

Referentie:
Su XQ, Yin ZY, Jin QY et al. Allium vegetable intake associated with the risk of incident gastric cancer: a continuous follow-up study of a randomized intervention trial. Am J Clin Nutr. 2023; 117(1):22-32 doi:10.1016/j.ajcnut.2022.10.017

Bron: https://www.voedingsgeneeskunde.nl/node/6422

Comments are closed.